Od svog predstavljanja na mjesto selektora BiH Sergej Barbarez (52) nije odbio nijedan domaći medij za razgovor ili izjavu.

Iako je na svom prvom istupu bio vrlo otvoren i naglasio okvire svog budućeg rada, Barbarez je kasnije dodao i ponešto novo.

Selektor i direktor Emir Spahić namjeravaju u narednom periodu posjetiti naše igrače u 10 država. Nakon što su već gledali utakmice Premijer lige BiH, naredni vikend Barbarez će u Hamburgu gledati derbi HSV – St. Pauli, odnosno duel Hadžikadunića i Vasilja.

Uz Emira Spahića selektor Barbarez potvrdio je kako će u njegovom timu biti sigurno Mirko Hrgović i Ninoslav Milenković. Uz njih pokušava u tim dobiti i Zlatana Bajramovića koji još uvijek nema dozvolu Karlsruhea za ovaj angažman, iako se njegov stručni štab slaže da radi i u BiH.

Postoji želja da se u reprezentaciji kroz neki model angažuje i Blaž Slišković kojeg Sergej Barbarez toliko cijeni da javno govori kako mu je legendarni Baka kao selektor u BiH promijenio viđenje fudbala. Uz toliko savjetnika koje FS BiH angažuje, zašto i Sergej Barbarez ne bi imao Baku Sliškovića kao savjetnika.

Kada je riječ o igračkom kadru Barbarez je rekao kako želi tim graditi na mladim igračima koji mogu izdržati naredne četiri godine, ali i da ne zatvara vrata Džeki, Pjaniću i drugim senatorima starijim od 34 godine. Sa njima će se obaviti posebni razgovori.

“Imamo ideju, misao, način igre koji želimo da forsiramo i moramo vidjeti ko gdje paše. Mislimo da bi ta igračka ideja mogla odgovarati većini naših reprezentativaca. Primarni cilj je komunicirati sa njima svima, pa ćemo onda vidjeti” rekao je Barbarez.

“Reprezentacija nije skup najboljih igrača, nego onih koji je najviše osjećaju i najviše žele” rečenica je koja se posebno dopala javnosti, ali i igračima. Kao i ova sljedeća.

Mi sigurno imamo svoju viziju koja će se sigurno razlikovati od dosadašnjih“.

Jedno je sigurno, Barbarez će imati puno veću slobodu u radu u odnosu na ranije selektore kada je riječ o “strahu” od Fudbalskog saveza BiH.

(Reprezentacija.ba)