FK Željezničar iznenadio je večerašnjom objavom da je Bruno Akrapović (56) novi šef stručnog štaba.

Iz Želje su objavili kraću biografiju Akrapovića koji iza sebe ima rad u nekoliko država, ali čini se da je najbolje dane imao u Bugarskoj i Sj. Makedoniji.

Ipak, krenimo redom. Akrapović je ponikao u Čeliku. Potom je igrao u Njemačkoj za Arminiu iz Hannovera, Gottingen, Celle, te mnogo poznatije Wolfsburg, Mainz, Energie Cottbus. U Bundesligi ima preko 60 nastupa. Karijeru je završio u niželigašu DJK Wolfsburg.

Za A reprezentaciju BiH Akrapović je odigrao 14 utakmica.

Trenersku karijeru počeo je u Njemačkoj. Radio je u niželigašu Vorsfeldeu, potom u Wolfsburgu II. Samostalni trenerski put krenuo je u Hrvatskoj.

Trenirao je Mosor, Val, Solin i Neretvana. Slijedi odlazak na Gibraltar gdje je vodio Europu i osvojio Superkup ove države.

Dobar posao u Europi doveo ga je do Skhendije s kojom podiže trofej Kupa Sj. Makedonije, a nakon jedne sezone odlazi u Split.

Nakon Splita karijeru nastavlja u Bugarskoj. Sa Lokomotiv Plovdivom osvaja dva Kupa i jedan Superkup Bugarske, a potom odlazi u jači CSKA Sofia gdje je igrao grupnu fazu Europa Lige.

U Bugarskoj je 2019. godine proglašen za najboljeg trenera.

Ponovo se vratio u Shkendiju, te je još vodio Al-Wahdu u Saudijskoj Arabiji i Akritas na Kipru gdje je bio do februara ove godine što mu je posljednji trenerski angažman.

Akrapović je nekoliko puta govorio za naš portal, a posljednji put u 2022. godini.

Akrapovića očekuje jako težak zadatak na proljeće. Plavi su u borbi za opstanak sa neizbalansiranim igračkim kadrom. Pripreme počinju ove sedmice, a u prve četiri utakmice Željo dočekuje Zrinjski i Sarajevo, te gostuje Širokom Brijegu i Zvijezdi 09.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16