Hoće li Ivaylo Petev ostati selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine? Nakon što je “Zmajeve” izvukao iz duge krize te zadobio i simpatije cijele svlačionice, suludo je uopšte da se o tom pitanju i raspravlja, međutim u bh. javnosti već danima kruži informacija da su u N/FSBiH odlučili da u 2023. uđu s novim selektorom.

Da li se radi tek o špekulacijama ili će Petevu na kraju biti produžen ugovor, bit će poznato 4. januara kada će se medijima i zvanično obratiti prvi čovjek bh. fudbala Vico Zeljković, a među brojnim imenima kao najozbiljniji kandidat figurira Faruk Hadžibegić koji, nadajući se takvom ishodu, još uvijek ne želi davati nikakve izjave na tu temu.

Posljednja medijska pisanja iznenadila su i nekadašnjeg reprezentativca Brunu Akrapovića koji nam se javio sa Kipra. Tamo je našao novi trenerski angažman preuzevši prvoligaša Akritas Chlorakas.

– Želio sam da se odmorim posljednjih mjeseci, nisam toliko pratio šta se dešava u našem fudbalu, ali vidim da je previše promjena. Sarajevo, Velež, Tuzla City, Zrinjski…, dobili su nove trenere, a novinari pišu i da se sprema promjena selektora. Ne razumijem takve stvari. To je vjerovatno način funkcionisanja kod nas – kaže Bruno Akrapović na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Kada su svi bili protiv Ivayla Peteva, hvalio ga je upravo Akrapović koji ima iskustvo rada u bugarskom fudbalu.

– Baš smo se danas čuli, poželio mi je sreću na Kipru, radio je i on ovdje jedno vrijeme. Kroz razgovor nisam mogao da ga ne pitam za stanje u reprezentaciji, interesovalo me čemu sve to, mada još nije sigurno da je on bivši. Čeka se januar. Ne razumijem tu hajku da se po svaku cijenu mora dovesti novi trener, pogotovo jer je napravio dobar rezultat, nije to fer… I spominjanje svih tih kandidata. Vjerovatno bih i ja bio među njima da nisam otišao na Kipar, dodaje kroz smiješak Akrapović.

Za uspjeh i razvoj je, dodaje, neophodna veća ozbiljnost.

– Naš tim ima perspektivu. Pogledajte šta je tih momaka u dijaspori, svi su pupčanom vrpcom povezani za naše krajeve, a i kod nas ih je oduvijek bilo. I bit će. Ako ne bude ozbiljnosti i bolje organizacije, kaskat ćemo i dalje za zemljama u okruženju.

Akritas Chlorakas novi je klub u Akrapovićevoj trenerskoj karijeri. Odmarao je tek nekoliko mjeseci.

– Nakon epizode u Saudijskoj Arabiji koja me je malo istrošila, otišao sam u Bosnu i Hercegovinu s namjerom da se odmorim, ali na kraju nije to potrajalo. Sreća mi je da kao trener nemam te duge pauze, uvijek radim, pa sam zahvalan i što se sada neko sjetio baš mene. Radi se o klubu koji je ušao u 1. ligu u kojoj im ne ide za sada najbolje. Ipak, pokušat ću izvući maksimum i nadam se na koncu uspješnom ishodu. Adaptaciju mi olakšava i to što ima igrača s naših prostora. Korać, Šaravanja, pa Šehić koji je bio naš mladi reprezentativac, dodao je Akrapović na kraju razgovora. 

(Reprezentacija.ba)