Jedan od najpoznatijih medija u Španiji, list AS, posvetio je članak mostarskom Zrinjskog povodom izvjesnog historijskog rezultata za bh. fudbal.

Novinar Axel Torres je pisao o Zrinjskom koji je na korak do play-offa Europa Lige.

“To poglavlje, prelazak u Zrinjski kada je kao mladić počeo iskakati u prvom timu zagrebačkog Dinama, jedno je od najmanje poznatih u biografiji fantastičnog veznjaka iz Zadra.

Izvan surovosti prvenstva u kojem su se još osjećali odjeci strašnog rata, Modrić se u Zrinjskom osjećao kao kod kuće. To je klub Hrvata koji žive u Mostaru. Sada je vjerovatno sretan jer je Zrinjski na korak od finala doigravanja za Evropsku ligu.

“Potvrde li u četvrtak više nego vjerovatan plasman u play-off Evropske lige, osigurat će barem grupnu fazu Konferencijske lige, čime će postati prvi bh. klub koji igra grupnu fazu evropskog takmičenja. Ova balkanska zemlja jedna je od rijetkih koja još nije imala predstavnika u grupi, a konkurencija za prevlast bila je žestoka.

U tako složenoj zemlji, u kojoj Bošnjaci, Hrvati i Srbi žive zajedno, sve tri zajednice htjele su prve napraviti proboj u grupnu fazu. Čini se da će bivša Modrićeva ekipa biti ta koja će tu privilegiju prepustiti Hrvatima, iako će je morati prvo ovjeriti u hladnom islandskom ljetu”, piše AS.

Zrinjski je u prvom meču savladao Breidablik sa 6:2, a revanš je na rasporedu u četvrtak.

Plemići će u slučaju prolaska igrati play-off Europa Lige i minimalno imati grupnu fazu Konferencijske lige.

Raspored i statistiku Konf. lige pogledajte na linku ispod.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16