Nova sezona PL BiH počinje krajem ovog mjeseca, a gradski rivali FK Sarajevo i FK Željezničar zbirno su angažovali 13 novih igrača.

Sarajevo je uoči sezone 2023. / 2024. dovelo sedam novih fudbalera.

Najzvučnije ime je svakako reprezentativac Venecuele Adalberto Penaranda.

U redove Sarajeva došao je iz portugalske Boaviste, a prethodno je igrao u Premiershipu za Watford, zatim u Seriji A za Udinese te Granadu u španskoj Primeri.

Njegov CV pokazuje da se radi o jednom od najboljih igrača u historiji PL BiH.

Primarna pozicija Penarande je lijevo krilo.

Na Koševo je stigao i kolumbijski napadač Kevin Viveros.

Viveros je prethodno igrao u Kolumbiji i Venecueli, a navijače Sarajeva može radovati da je u sezoni 2022. / 2023. zabio 29 golova u prvim ligama Kolumbije i Venecuele.

Zanimljivo da su njemački mediji krajem 2022. godine pisali da bi Viveros mogao pojačati Bayer iz Leverkusena, ali transfer je propao jer je Kevinov tadašnji klub Carabobo tražio preveliku odštetu.

Također, Sarajevo su u ljetnom prelaznom roku pojačali golman Lovre Rogić (stigao iz Šibenika), zatim stoper Vinko Soldo (Slaven Belupo), lijevi bočni Elvir Duraković (Igman Konjic), desni bočni Amar Beganović (Mura) i veznjak Samir Zeljković (Velež).

FK Željezničar, najveći rival Sarajeva, je u ljetnom prelaznom roku angažovao šest novih fudbalera.

Brazilac Allyson je stigao na Grbavicu iz hrvatskog Neretvanca, dok konkurenciju među golmanima pojačao Ajdin Mulalić iz slovenskih Domžala.

Haris Ovčina se vratio na Grbavicu i tako nakon što je sedam sezona igrao za Velež, Edin Rustemović je došao iz srbijanskog Radnika (Surdulica), a u Želju su stigli i Edin Biber (Igman Konjic) te Dražen Dubakčić (Stupčanica).

Podsjetimo, oba sarajevska premijerligaša predstavljat će BiH u Europi i to u Konf. ligi.

Željezničar u četvrtak od 20,30 sati na Grbavici igra meč prvog pretkola kvalifikacija za Konf. ligu protiv Dinama iz Minska.

Sarajevo će isti dan od 19,00 sati gostovati gruzijskom Torpedu u Kutaisiju.

(Reprezentacija.ba)