Aktivni članovi FK Željezničar za 2023. godinu imali su priliku postaviti pitanje predsjedniku FK Željezničar, Edisu Kovačeviću.

Željo je objavio prvi dio pitanja koja se tiču sportskog dijela, Zakona o sportu te infrastrukture.

Jedno od pitanja je bilo i da li Željo planira pozvati Edina Džeku da karijeru završi upravo na Grbavici.

“Naravno, Džeko je Dijamant ove zemlje i kluba. Zahvaljujući transferima Edina Džeke, klub je u prošlosti uprihodovao značajna finansijska sredstva.

On je uvijek ovdje dobrodošao, uvijek može doći i uvijek su mu vrata otvorena. Sretni smo što i dalje igra na vrhunskom nivou, a to sve govori koliko je to jedan uspješan sportista i čovjek koji je dostigao svjetske standarde.”

Predsjednik Želje se osvrnuo i na ljetni prelazni rok.

“Vidjet ćemo u prvoj polusezoni šta smo uradili, a šta nismo. Prepustio bih to sportskom direktoru i treneru koji o tome odlučuju. Mi smo definirali okvirne budžete, šta je to što imamo na raspolaganju, šta možemo ispoštovati prema igračima.

Ciljamo jedno ili možda dva dobra pojačanja. Nepovoljna je situacija na tržištu, gdje igrači traže enormne zahtjeve i očekujemo da će se to promijeniti kada prođu šanse za odlazak u inostranstvo. Ne mislimo gomilati igrače.”

Govorio je i o situaciji sa Hodžićem i Santosom.

“Kao prvo, zvanične ponude za njih nije bilo. To možda jesu bile nezvanične ponude. Santos je došao u Želju kad je ispao sa Rudarom u niži rang. Dogovor sa predstavnicima Santosa je bio da se sa njim potpiše amaterski ugovor na godinu dana, da se očiste kompenzacije i da se onda potpiše profesionalni ugovor.

Dali smo sve što smo mogli od sebe, ljudski i finansijski. Brinuli se o njemu. On je to vratio dobrim partijama. Na polusezoni je bila priča da li da se on skloni iz ekipe. Mi smo opet bili i korektni i nismo ga sklonili na tribine. Mislim da je to bila ispravna odluka i izborena je Europa.

Zatim su predstavnici Santosa postavili pet uslova za potpis profesionalnog ugovora. Prvi je Europa, drugi uduplana plata, treći potpis ugovora na tri godine, četvrti da obeštećenje bude milion i po eura, peti uslov da se to dijeli 50-50 posto. I mi smo pristali. I sve uslove ispunili.

Ipak, ne možemo za drugu stranu odlučivati. Ko je nama mogao reći da trebamo potpisati profesionalni ugovor s igračem koji je tada, u junu prošle godine ispao u drugu ligu. Da se izložimo riziku i platimo 150.000 eura?

Slična situacija je sa Hodžićem. Došao je iz Španije i također smo potpisali amaterski ugovor, jer bi smo u suprotnom morali platiti 50.000 eura. Onog trenutka kad su stekli uslovi za profesionalni ugovor, on je prihvatio drugu ponudu i otišao.”

Kovačević je odgovorio i na pitanje o prihodima od Europe, odnosno koliki će premije dobiti igrači tima sa Grbavice za nastup u kvalifikacijama za Konf. ligu.

“To je prema našim saznanjima 250.000 eura plus možemo ostvariti prihode od ulaznica i nešto od TV prava. U tom smislu, naravno, nećemo dati cjelokupan iznos.

Kad bi se računao iznos od samog plasmana to bi bilo to, ali kad se sve sabere, ono što mi očekujemo kao prihode od Europe, to će biti negdje 30-40 posto za premije igrača.

Na taj iznos se moraju platiti doprinosima 70 posto, što je brutalno. 50 posto novca će ostati klubu. To bi bilo pojašnjenje.”

(Reprezentacija.ba)