Fudbalska reprezentacija BiH od prošle sedmice je bez selektora otkako je dogovoren raskid ugovora sa Farukom Hadžibegićem nakon poraza protiv Luksemburga.

Fudbalski savez BiH osim službene informacije o raskidu saradnje sa Hadžibegićem se nije javno oglašavao o izboru novog selektora.

U ovom trenutku je teško pričati o imenima. Trebate biti svjesni i da smo mi skučeni u dosta elemenata, od onog najbitnijeg finansijskog, pa dalje. Tražit ćemo selektora koji poznaje moderniji fudbal, koji može donijeti nešto novo, brzu igru, evidentno je da su nas sad Luksemburžani u tom segmentu natrčali. Ovo je reprezentacija koja ima dobre fudbalere koji igraju u dobrim klubovima i vjerujem da može biti daleko bolje” rekao je drugi čovjek FS BiH Irfan Durić za Reprezentacija.ba.

Istup na ovu temu je imao još jedan član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH Fuad Čolpa koji nije otklonio mogućnost da selektor bude neko od trenerskih kadrova stasalih u Premijer ligi BiH poput Amara Osima, Husrefa Musemića ili Vinka Marinovića.

Do sada nijedan selektor nije bio proizvod domaće lige ili Centra za edukaciju Fudbalskog saveza BiH.

Provjerena informacija sa kojom Reprezentacija.ba raspolaže je da postoji neformalna saglasnost u Izvršnom odboru FS BiH da se kod izbora novog selektora gleda isključivo na njegov kvalitet, a ne na nacionalnu, entitetsku ili pripadnost po savezu iz kojeg dolazi.

Iskustvo sa Dušanom Bajevićem govori da ni bogati CV, poznavanje reprezentacije, te ogroman rejting ne moraju biti garancija reda i uspjeha.

Načelno vlada simpatija i prema scenariju u kojem bi se povjerenje dalo nekom od bivših najvećih igrača koji imaju započetu trenersku karijeru, a koji bi ujedno imao i podršku kako igrača tako i javnosti.

Za sada se zna kako je Vahid Halilhodžić već ranije odbio rad u Bosni i Hercegovini sa trenutnim političkim uređenjem i ambijentom, te da se reprezentaciji javno ponudio Mehmed Baždarević.

Selektora je do sada predlagala stručna komisija sastavljena od bivših trenera ili igrača koja je pred Izvršni odbor dostavljala skraćenu listu od dva imena.

(Reprezentacija.ba)