Nakon što je Faruk Hadžibegić napustio poziciju selektora reprezentacije BiH u javnosti se, po običaju, već počelo licirati s imenima njegovog nasljednika.

Mladen Krstajić, Sergej Jakirović, Miroslav Đukić, Vedad Ibišević…, samo su neka od imena koja kruže medijskim nebom, a jedan od onih kojeg navijači priželjkuju je svakako legendarni Safet Sušić koji je do danas najuspješniji selektor u historiji našeg nacionalnog tima. Upravo su pod njegovim vodstvom Zmajevi 2014. nastupili na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

U razgovoru za Reprezentacija.ba o tome da li se ponovo vidi u ulozi selektora nije želio govoriti, iz razloga što zvanična imena kandidata kriju i čelnici N/FSBiH, a sa kojima do sada kontakt nije ni imao.

– Jesam li kandidat za selektora ili ne, odgovor na to pitanje morate tražiti kod predsjednika N/FSBiH ili kod Misimovića. To što se piše, ne znači ništa, pa ne bih samim tim ni komentarisao takve natpise. Neko možda to voli. Ima onih kojima to može biti i dobra reklama. Spominje se, vidim, Mladen Krstajić. Ne bih da se stekne dojam da imam nešto protiv momka, daleko od toga, ali njemu konkretno to može samo učvrstiti posao u Bugarskoj gdje je u četiri utakmice osvojio dva boda, kaže Sušić na početku razgovora.

Odluka N/FSBiH da se raziđu s Hadžibegićem za Papeta nije nimalo iznenađujuća, ma koliko bio s njim u dobrim odnosima, međutim krivo mu je što se samo u jednog čovjeka upire prstom.

– Poslije poraza od Luksemburga nije bilo šanse da Hadžibegić ostane. Stvorila se jedna vrlo loša klima, svi su počeli da ga napadaju i uslijed svega toga najlogičnije je da ode. Dobra stvar je što su se brzo dogovorili i što je Savezu ostavio dovoljno vremena da razmisle i nađu najbolje rješenje. Međutim, ono što mi se ne sviđa, to je što se konstantno ponavlja ista stvar. Kada se pobijedi, svi su zaslužni, a čim se izgubi jedini je krivac – selektor. Nisam pročitao da se ko drugi spominjao. Istina, krivac je, ali ništa više od, recimo, fudbalera. Utakmice protiv Luksemburga i Lihtenštajna za nas trebaju biti takve da selektor može otići na tribine i gledati. Takva je razlika između nas i njih.

Dotakao se i izjave Irfana Durića, potpredsjednika N/FSBiH, koji je kazao kako su jednim dijelom Hadžibegiću leđa okrenuli i igrači.

– Moguće je, vjerujem u tu izjavu, ali vrlo je lako svaliti odgovornost na drugog i oprati sebe. Mislim općenito. Selektor je smijenjen, niko nije kriv, sad ćemo nastaviti… Kako se kritikuje selektor, tako trebaju i drugi, ne može jedan čovjek biti kriv. Kada smo otišli na Svjetsko prvenstvo ni u jednom trenutku to nisam sebi pripisao, pronađite moje izjave, uvijek bih isticao da je to bila zasluga svih nas. Čim smo izgubili protiv Kipra i kada su me smijenili, krivac nije bio niko drugi nego ja, prisjetio se Sušić.

Loši rezultati Hadžibegića bi, s druge strane, mogli biti sreća u nesreći ako bi čelnici Saveza odlučili od glave postaviti stvari kako treba. Najpraviti dugoročni razvoj reprezentacije, a za takve projekte potrebni su samo najbolji i najuspješniji kadrovi. Mnogi tako na mjestu selektora priželjkuju Vedada Ibiševića koji se kao pravi izbor nameće svojim integritetom, stručnošću, karizmom i patriotizmom.

– Vedo je jedan od najboljih momaka koje smo imali i koje sam trenirao u reprezentaciji. Vidim da je krenuo trenerskim putem, sada je u stručnom štabu Herthe. Bitno je samo naći pravi momenat kada nekoga takvog gurnuti ‘u vatru’, pitanje je i koliko bi sve to njega interesovalo u ovom trenutku kada ima posao u tako ozbiljnom klubu. Kao momak je, ponavljam, izuzetno pametan i ozbiljan i vjerujem da bi jednog dana kada sakupi još iskustva sigurno mogao biti dobro rješenje.

Kao problem u našem nacionalnom timu Sušić, između ostalog, ističe to što pojedini igrači nisu u stanju odigrati dvije utakmice u jakom ritmu u tri dana. To se i pokazalo. Prokomentarisao je i navode kako u N/FSBiH razmišljaju i o stranacu koji će iz temelja promijeniti pristup, ponašanje i igru Zmajeva.  

– Protiv stranih trenera nisam nikada bio. Pa, već 40 godina i ja živim u Francuskoj, kao trener radio sam do sada uglavnom upravo u inostranim klubovima, tako da… Kada je taj trenerski posao u pitanju, sigurno je da svako radi najbolje što može, nekada ide, nekada ne. Manchester City je s dalekom najboljim trenerom na svijetu sedam godina čekao da postane šampion Evrope, milijarde su potrošili da bi došli do tog cilja, poručio je Safet Sušić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.  

(Reprezentacija.ba)