Faruk Hadžibegić definitivno više neće voditi fudbalsku reprezentaciju BiH. Nakon vezanih neuspjeha u kvalifikacijama, odnosno tri poraza u kojima Zmajevi nisu postigli niti gol, vodstvo N/FSBiH da se raziđe sa iskusnim stručnjakom.

Kako je i zvanično saopšteno, sporazumnom prekidu saradnje je prethodio sastanak sada već bivšeg selektora sa Vicom Zeljkovićem i Zvjezdanom Misimovićem, a ko će voditi naš državni tim u narednom periodu, bit će poznato veoma brzo nakon što se obave razgovori. U ovom trenutku o imenima se samo špekuliše.

O Hadžibegićevom odlasku za Reprezentacija.ba portal govorio je Irfan Durić, potpredsjednik FS BiH.

– Kada je imenovan Hadžibegić, cilj je bio jasan, a to je da u grupi izborimo minimalno drugo mjesto i plasiramo se na Evropsko prvenstvo. Ipak, poslije druge utakmice uslijedili su problemi koji su ukazivali da situacija neće biti dobra. Na kraju je kulminiralo poslije Luksemburga i ova odluka je bila neizbježna. Jednostavno, nije ispalo onako kako smo željeli, kaže Durić na početku.

Durić je poželio Hadžibegiću poželio sreću, kako u privatnom, tako i poslovnom životu. Evidentno je kako je 65-godišnji stručnjakom posljednjim porazom izgubio navijače, a “spačekom” i svlačionicu. Nezadovoljstvo je bilo i među igračima.

– Znate kako je, igrači pričaju između sebe, komentarišu, vide situaciju na svoj neki način… Neću da kažem da je Hadžibegić izgubio autoritet, ali jednostavno to više nije bilo to. Nema sumnje da je on želio najbolje i zbog toga mu je sigurno teško bilo prihvatiti ovu odluku. Ne treba napominjati šta njegovo ime znači u ovim okvirima, čovjek je institucija, ali posao je posao. Važno je da smo na kraju ljudski to riješili. U suprotnom, svaki drugi potez bi bio teret i problem za naredni period.

Odluka o novom selektoru će se pokušati donijeti do sjednice Izvršnog odbora koja će biti održana do 4. ili 5. sljedećeg mjeseca.

– U ovom trenutku je teško pričati o imenima. Trebate biti svjesni i da smo mi skučeni u dosta elemenata, od onog najbitnijeg finansijskog, pa dalje. Tražit ćemo selektora koji poznaje moderniji fudbal, koji može donijeti nešto novo, brzu igru, evidentno je da su nas sad Luksemburžani u tom segmentu natrčali. Ovo je reprezentacija koja ima dobre fudbalere koji igraju u dobrim klubovima i vjerujem da može biti daleko bolje, mišljenja je Irfan Durić.

Hadžibegić je reprezentaciju BiH ukupno vodio u četiri utakmice. Ubilježio je pobjedu protiv Islanda i poraze protiv Slovačke, Luksemburga i Portugala. 

(Reprezentacija.ba)