Redovna sjednica Generalne Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održana je danas u hotelu „Hills“ na Ilidži.

Sjednica je počela minutom šutanja u čast počasnog predsjednika NS/FS BiH Ivice Osima i svih članova fudbalske organizacije koji su preminuli u proteklih godinu dana.

Sjednici su prisustvovali član FIFA odjela za nacionalne selekcije Lorenzo Cavallari i UEFA savjetnik za nacionalne asocijacije Jozef Kliment koji su istakli da svjetska i evropska krovna kuća fudbala podržavaju rad Saveza i da će kroz različite projekte nastaviti da ulažu u razvoj fudbala u Bosni i Hercegovini.

Oni su takođe čestitali predsjedniku Vici Zeljkoviću i članovima Izvršnog odbora NS/FS BiH na realizaciji različitih infrastrukturnih projekata u prethodnoj godini, te na uspješnoj organizaciji Evropskog prvenstva za kadetkinje.

Gost na sjednici bio je i generalni sekretar Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini Tarik Trbić.

Poslije izbora radnih tijela Izborna komisija je konstatovala da je sjednici prisustvovalo 58 delegata, tako da je Skupština imala potrebni kvorum za rad i donošenje odluka.

Nakon prikazanih prezentacija delegati Skupštine su usvojili:

  • Odluku o Izmjenama i dopunama statuta NS/FS BiH;
  • Odluku o prestanku rada Odbora za savjetovanje i posredovanje i prestanku svojstva počasnog predsjednika.
  • Izvještaj o radu NS/FS BiH za 2022. godinu;
  • Izvještaj o izvršenju plana prihoda i rashoda NS/FS BiH za 2022. godinu;
  • Revizorski izvještaj NS/FS BiH za 2022. godinu;
  • Plan rada NS/FS BiH za 2023. godinu;
  • Plan prihoda i rashoda NS/FS BiH za 2023. godinu.

U okviru izmjena i dopuna Statuta NS/FS BiH, između ostalog usvojena je i odluka o ukidanju odredbe iz člana 17. kojim je bilo regulisano pitanje osnivanja, nadležnosti i rada Odbora za savjetovanje i posredovanje NS/FS BiH, kao i uloga počasnog predsjednika NS/FS BiH.

Budući da je Generalna Skupština usvojila odluku o izmjenama i dopunama statuta kojom je između ostalog odlučeno da više ne postoji potreba za postojanjem Odbora za savjetovanje i posredovanje i djelovanjem počasnog predsjednika NS/FS BiH, time prestaju sva dalja prava i obaveze po tom osnovu.

Skupština je nakon usvojenih odluka prema dnevnom redu današnjeg zasjedanja uspješno okončala svoj današnji rad.

(Reprezentacija.ba)