Smjena generacija u fudbalskoj reprezentaciji BiH je uveliko u toku. Očekuje se da će Faruk Hadžibegić nastaviti tamo gdje je Ivaylo Petev stao. Istina, neće imati mnogo prostora za ekperimentisanje jer će kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo za njega biti ujedno i prve na klupi “Zmajeva”, no svejedno očekuje se da će na spisku biti novih lica. 

Jedan od onih koji nema prepreka za nastup je Said Hamulić čiji je transfer u francuski Toulouse samo pitanje dana, a osim njega, javnost na spisku priziva i Mourinhovog ‘wunderkinda’ Benjamina Tahirovića za kojeg se također bori i Švedska u kojoj je rođen prije 19 godina. 

Da je Tahirović veliki potencijal Mourinho je izjavio odmah po njegovom dolasku u Rim iz švedskog Vasalundsa. Nagovijestio je da neće proći mnogo vremena do debija.

Najprije mu je za vrijeme Mundijala počeo postepeno davati šansu u prijateljskim utakmicama, a oduševljen onim što je ovaj tinejdžer pružio, odmah ga je priključio prvom timu Vučice za koji je od početka godine već upisao tri nastupa. 

“Cijeli život sam se borio za ovo. To je ostvarenje sna. Moj dugoročni cilj je osvojiti Ballon D'Or”, rekao je u jednom od intervjua, očito ambiciozni, Tahirović.

Prve fudbalske korake Tahirović je napravio u AIK-ovoj školi, odakle je 2017. prešao u FC Djursholm, a potom u Vasalund gdje je bio jedan od glavnih igrača u pohodu na plasman u Superttan (drugi rang takmičenja).

Na koncu to nije prošlo nezapaženo. Kao nagrada je uslijedio ogroman skok u karijeri zamijenivši trećeligaša sa Romom, a iako je imao i ponude drugih renomiranih klubova, Edin Džeko koji mu je idol jedan je od razloga zbog kojeg se odlučio za Vučicu. Nije slučajno nakon potpisivanja ugovora prva fotografija bila upravo sa kapitenom reprezentacije BiH.

– Sada kada sam došao u Rim moje dresove žele staviti u školu, piceriju…, govori Tahirović na kojeg su mnogo ponosni i u Švedskoj za čiju, zanimljivo, niti jednu selekciju nikada nije zaigrao.

Skromni Tahirović danas kaže da je na ovaj nivo najviše dospio zahvaljujući bratu Adiju uz kojeg je i zavolio fudbal. Danas mu je najveća podrška, često ga posjećuje u Rimu, a malo je poznato da je nekada igrao i na bosanskohercegovačkim terenima.

U periodu od 2018. do 2020. godine nosio je dres bihaćkog Jedinstva. Kada bi saigračima pričao o bratu i klubovima koji ga prate, nisu ga baš svi uzimali za ozbiljno, takve transfere prave samo oni za koje kažu da su predodređeni da budu zvijezde. Mlađi Tahirović, ispostavit će se, to očito jeste.

Roditelji koji su mu porijeklom iz Sarajeva svakako bi trebali odigrati veliku ulogu u njegovom izboru reprezentacije, a sa BiH dijelom ga “veže” i menadžerska agencija Universal Twenty Two za koju, prema Transfermarktu, rade braća Vlado i Zoran Lemić.

U pitanju su Banjalučani koje bi danas u našoj zemlji rijetko ko prepoznao. Iza sebe imaju na desetine velikih transfera, važe za najmoćnije i najuspješnije agente u Evropi, a dovoljno je reći da je jedan od njihovih igrača i Luka Modrić. 

Da Tahirović ima bosansku dušu i bosansko srce bio je dovoljan i jedan odgovor na platformi “TikTok” gdje se družio s navijačima. Kada je došlo pitanje o najdražoj hrani, kao iz topa ispalio je da su to – ćevapi.

(Reprezentacija.ba)