Ostaje li Ivaylo Petev selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine? To je jedno od pitanja na koje javnost s nestrpljenjem iščekuje odgovor, budući da 47-godišnjem bugarskom stručnjaku ističe ugovor, a upitno je i da li uopšte između dvije strane ima razgovora oko produženja.

Petevu ide na ruku to što iza njega stoje igrači, prije svih kapiten Edin Džeko, koji je čak i javno rekao da je jedan od najboljih selektora koje je naša zemlja imala. Ako nije smijenjen nakon kraha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, onda bi njegov odlazak sada kada je napravio rezultat, u najmanju ruku, bio apsurdan.

Zvjezdan Misimović koji je desna ruka Vice Zeljkovića “zakopčan je do grla” kada je u pitanju sudbina Peteva. Javio se za Reprezentacija.ba portal.

– Ivaylo je odradio dobar posao. Sjetimo se samo kako je dočekan, nisu bili ni najbolji rezultati u kvalifikacijama, ali onda je u Ligi nacija definitivno ispit položio. I igrači su ga dobro prihvatili, njegovu ideju i sve ostalo. Da li ostaje? Uskoro ćete dobiti odgovor – kaže nam Misimović.

Veliki je posao Misimović uradio u proteklom periodu kada je u pitanju “vrbovanje” mladih igrača koji igraju u inostranstvu. Javnost interesuje da li će za Zmajeve zaigrati Denis Huseinbašić, Said Hamulić, Ivan Šunjić…  

– Ne bih o imenima, ima dosta fudbalera s kojima smo razgovarali i koji su pokazali interes da igraju za BiH. Nadamo se da će tako i biti. I moja generacija je, hajmo reći, bila sastavljena pretežno od igrača koji su odrasli u dijaspori i tamo naučili fudbal, ali što je važno, nismo zaboravili odakle smo. I to smo pokazali na terenu.

I pored osiguranog baraža, naša reprezentacija ima veliku priliku da se po prvi put plasira na prvenstvo Starog kontinenta. U grupi su Portugal, Island, Luksemburg, Slovačka i Lihtenštajn.

– Nadam se da dolaze bolji dani, grupa je okej, optimističan sam. Prošli put kada smo igrali baraž protiv Sjeverne Irske propustili smo veliku, veliku šansu. Želim da vjerujem da nam je sve to bila jedna lekcija i da sljedeći put ishod biti drugačiji.

Paralelno sa svojim obavezama u Njemačkoj, pomno prati i Svjetsko prvenstvo.

– Pratim utakmice. Nijemci su razočarali. Stavili su fokus više na političke stvari nego fudbalske koje su, nažalost, pale u drugi plan kao i prije četiri godine kada su bili bijesni što se Ozil slikao s Erdoganom. Time se samo unio nemir. Što se tiče ostalih selekcija, Brazil i Francuska dobro izgledaju, očekujem puno od njih, a treba računati i na Argentince koji su se “probudili” poslije kiksa sa Saudijskom Arabijom.

Večeras s početkom u 20:00 sati igraju Kamerun i Brazil te Srbija i Švicarska. Orlovi nemaju pravo na kiks.

– Srbiji će teško biti protiv Švicarske, oni su godinama na dobrom nivou, igrali su dobro i protiv Brazila. Bit će sigurno dobra utakmica, na kraju je dodao Misimović, legendarna “desetka” naše reprezentacije.

(Reprezentacija.ba)