Rusija je izvršila vojnu operaciju na Ukrajinu, a o statusu fudbalera u Ukrajini govorio je potpredsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH, Aldin Đidić.

“Svjedočimo jednoj od najizazovnijih kriza u svijetu fudbala u posljednjim decenijama. Prije svega se nadam kao osoba da će sukobi momentalno prestati i da će primjerje što prije biti glavna vijest. Situacija na terenu je teška. Imamo nekoliko fudbalera koji su se obratili nama za pomoć, traže informacije kako će se trenutna situacija u Ukrajini odraziti na njihove karijere. Ono što mogu reći jeste da od ranih jutarnjih sati imamo kontakte sa sa predstavnicima fudbala u Ukrajini kako bi dobili adekvatne informacije”, kazao je Đidić i dodao:

“Fudbalski savez Ukrajine suspendovao je fudbalsku ligu u najmanje narednih 30 dana, neće biti utakmica. Igrači su upućeni da se ponašaju kao ostatak civilnog stanovništva, da prate upute i pozive po potrebi za odlaske u evakuacione bunkere od zračnih napada. Fudbaleri su upućeni odmah da kontaktiraju svoje Ambasade. Bosna i Hercegovine ostvaruje diplomatske odnose sa Ukrajinom preko naše Ambasade u Mađarskoj. Sigurnost svakog pojedinca je na prvom mjestu i niko ne treba brinuti za svoju karijeru i ugovore u ovim trenucima. Nadamo se da će FIFA kao krovna svjetska organizacija brzo dati odgovarajući odgovor i učiniti sve potrebno kako bi stani fudbaleri sigurno napustili Ukrajinu”.

Sport u Ukrajini je zaustavljen do daljnjeg, a trenutno u prvom i drugom rangu ukrajinskog fudbala nema bh. fudbalera.

(Reprezentacija.ba)