Rusija je jutros započela vojnu operaciju diljem Ukrajine, a sport u ovoj državi je zaustavljen i mnogi strani fudbaleri napuštaju Ukrajinu zbog svoje sigurnosti.

Među strancima u ukrajinskom fudbalu trenutno nema bh. fudbalera, a “5 do 12” državu je napustio Miljan Govedarica. Bh. fudbaler je proteklu polusezonu igrao za Kryvbas, ekipu ukrajinskog drugoligaša, a prije nekoliko dana potpisao je za Leotar.

Današnji sukobi samo su, čini se, nastavak onih iz 2014. godine kada smo samo dvije godine nakon EURO 2012 gledali iste ukrajinske stadione u plamenu.

Zanimljivo je da su dva naša fudbalera igrala za klub Zorya u regiji Donbas, koja je posebno pogođena sukobom. Zorya je iz Luganska, ali ovaj tim je još 2014. godine napustio svoj grad zbog tadašnjih tenzija.

Dres Zorye je do prošle godine nosio Nikola Vasilj, golman A reprezentacije BiH. Također, član Zorye bio je Toni Šunjić koji je Ukrajinu napustio 2014. godine.

Mladi bh. fudbaler Amar Kvakić član je ukrajinskog Metalista iz Harkova, grada koji je skoro na granici sa Rusijom. Kvakić je trenutno na posudbi u austrijskom FAC-u, a povratak u Metalist planiran je na ljeto ove godine, ali sasvim sigurno da će povratak biti pod znakom pitanja.

Prema pisanjima medija ukrajinski premijerligaši će otputovati u Tursku gdje će boraviti i pripremati se do rješavanja situacije u njihovoj zemlji.

Strah od preljevanja sukoba osjeti se najviše u susjednoj Rumuniji, u kojoj se sa puno opreza i nelagode prate dešavanja u Ukrajini. To za Reprezentacija.ba potvrđuju i mnogobrojni bh. fudbaleri koji igraju u Rumuniji, a u čijim se klubovima također osjeća djelimično narušena atmosfera.

(Reprezentacija.ba)