U nedjelju počinje 33. po redu Afrički kup nacija koji će se igrati u Kamerunu, a simpatije bh. javnosti su na strani Maroka kojeg s klupe predvodi slavni bh. stručnjak, Vahid Halilhodžić.

Na turniru učestvuju 24 najbolje reprezentacije Afrike i igra se od 9. januara do 6. februara 2022. godine. Domaćini Kupa nacija su gradovi Garoua, Bafoussam, Douala, Limbe i Yaounde. Ukupno šest stadiona će ugostiti najbolje afričke selekcije.

Reprezentacije su smještene u šest grupa, po dvije najbolje plasirane idu u nokaut fazu, te četiri najbolje trećeplasirane.

Maroko našeg Vahida Halilhodžića smješten je u grupu Ganom, Gabonom i Komorom. Prvi meč igraju 10. januara protiv Gane od 17:00 sati, a Kup nacija prenosi SportKlub.

Legendarni Vaha je pozvao 25 igrača, a ostao je dosljedan i nije pozvao Hakima Ziyecha, igrača Chelsea, zbog nedavnog sukoba sa njim.

Stručni štab Maroka pored Halilhodžića čine Stephan Gilli, Husref Nukić, Srđan Gaćinović, Amir Petrović, Ajdin Misimović, Fuad Drulović, Stipe Milivojević, Saša Gojković i Safet Musemić.

Fudbalski klubovi su i pored nezadovoljstva morali pustiti svoje igrače na Afrički kup nacija, pa su tako glavne zvijezde turnira Sadio Mane, Franck Kessie, Choupo-Moting, Sebastien Haller, Edouard Mendy, Riyad Mahrez, Ekambi, Mohamed Salah, Amadou Haidara, Islam Slimani.

Maroko sedmi favorit za osvajanje turnira

Prema ponudi kladionice MaxBet, glavni favoriti za osvajanje Afričkog kupa nacija su Alžir, Senegal i Egipar sa kvotom 6.00.

Vahin Maroko je na sedmom mjestu sa kvotom 12.0, a najmanje šanse daju se državama Komora i Malawi sa koeficijentom 301.

Titulu najbolje selekcije Afrike brani Alžir koji je 2019. osvojio Kup nacija.

(Reprezentacija.ba)