Mehmed Baždarević posjetio je u Moštrama pored Visokog porodicu i mezar legendarnog Hakije Porče.

Kao vlasnik kultnog ugostiteljskog objekta La Pam kojeg su posjećivali Ivica Osim, Safet Sušić, Fuad Muzurović i druge brojne legende bh. fudbala, Porča će ostati upamćen kao veliki prijatelj sporta koji je pomagao na sve moguće načine u svojoj zajednici.

Iako potpuno slijep, organizovao je redovno i putovanja navijača na utakmice reprezentacije po cijeloj Europi, na kojima je i sam prisustvovao. Rijetka su gostovanja Zmajeva koja je propuštao.

Preminuo je u augustu ove godine.

Baždarević je u Moštre stigao sa prijateljima Hajrudinom Dudom Blaževićem i Salihom Hadžialićem, a porodici Porča ova posjeta izazvala je brojna sjećanja i suze na licima.

“Rahmetli Hakija je bio moj veliki prijatelj koga sam upoznao za vrijeme dok sam bio selektor BiH. Vijest o Hakijinoj smrti javio mi je moj dugogodišnji prijatelj i sportski novinar Salih Hadžialić kome sam rekao da ću prvu priliku, kada iz Francuske dođem u BiH iskoristiti da dođem u Moštre da posjetim Hakijin mezar i proučim fatihu. Jako sam sretan što sam to i uspio jer me zaista vežu lijepe uspomene na druženje s Hakijom. Više puta sam dolazio do njega u Moštre, a ovaj put sam zaista tužan”, kazao je Baždarević.

“Hvala gospodinu Baždareviću na ovoj časti koju nam je ukazao. Više puta je dolazio kod nas, razgovarao sa našim bratom, rahmetli Hakijom i ovaj dolazak je potvrda veličine Meše Baždarevića. Još jednom, uime naše porodice, veliko hvala Baždareviću na ovoj posjeti”, rekao je Sakib Porča, Hakijin brat.

Baždarević u Moštrama, Foto: Reprezentacija.ba

(Reprezentacija.ba)