Mirko Hrgović jedan je od dvojice naših trenera koji rade u kineskoj Superligi. Nekadašnji reprezentativac BiH na poziv Slavena Bilića došao je u Beijing Guoan, klub koji je prošlu sezonu završio na trećem mjestu, a koji predvode brazilske zvijezde Renato Augusto i Fernando.

Za Hrgovića je inače to treći posao u dosadašnjem trenerskom putu. Do sada je sa prijateljem i kumom Goranom Sablićem sarađivao u moldavskom Sheriffu te Širokom Brijegu gdje je svojevremeno kao igrač ostavio veliki trag.

– Skoro godinu i pol nisam imao posao. Goran Sablić s kojim sam sarađivao je u međuvremenu preuzeo drugi tim Hajduka, ja sam čekao da se pojavi nešto zanimljivo i, eto, isplatilo se. Stigao je poziv od Slavena Bilića koji nisam mogao odobiti. Kina je jedan sasvim drugi svijet. Isto tako nije lako bilo ni ostaviti porodicu, ali opredjelio sam se za trenerski posao i spreman sam da se nosim sa svim poteškoćama koje on nosi. Koferi uvijek moraju biti spakovani, javio se Mirko Hrgović iz Kine za Reprezentacija.ba portal.

Opisao nam je Hrgović i kakva je trenutno situacija u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

– Tu smo već četiri mjeseca. Prvenstvo je malo kasnilo zbog situacije sa koronavirusom koja nas je sve zadesila, odigrali smo tek četiri utakmice. Ovdje je problem taj što se dosta ‘stranaca’ još uvijek nije uspjelo vratiti, odnosno nisu dobili radnu dozvolu, tako da je nekoliko klubova oslabljeno iz tog razloga. Ali, svejedno, mogu reći da je fudbal u Kini na mene ostavio jako dobar utisak. Kinezi mnogo ulažu.

Kineski fudbal najveću popularnost je stekao dovođenjem evropskih zvijezda za enormne sume. Situacija se u međuvremenu promijenila po tom pitanju.

– Kinezi su ograničili trošenje novca, uveli su određeni limit kada su u pitanju transferi i plate fudbalera, međutim oni koji su tu bili prije i dalje imaju jake ugovore. Oni su svoj cilj ostvarili. Popularnost kineskog fudbala je znatno skočila upravo zbog tih transfera, a uz kvalitetne fudbalere napreduju i ovi domaći.

Raditi sa hrvatskim stručnjakom Slavenom Bilićem je, kako kaže, užitak.

– Slaven i ja se poznajemo dugi niz godina. Njegova karijera i sama osobnost me oduvijek oduševljavala, a sadašnja saradnja je za mene ogromno iskustvo i veliko učenje. Iz dana u dan. Osim njega, tu ima još nekoliko trenera iz Hrvatske koji su s njim radili i ranije. Baš su uigrani, veliki profesionalci, zna se u svakom trenutku šta je čiji posao i nije mi bilo teško da se prilagodim kada je tako. Posao nam se svodi na to da pripremamo treninge, analiziramo ih, pa protivnike… Kasnije to Biliću prezentiramo i na njemu je šta će uzeti, a šta ne.

A život u Pekingu – savršenstvo.

– Za turizam i nismo imali nešto mnogo vremena, dosta vremerna provodimo u hotelu, ali svejedno mogu da kažem da je Peking nešto nevjerovatno. Ma, kakav će doduše i biti (smijeh). Glavni grad Kine. Ovdje je život odličan, kao i sami ljudi. Hrana? Slušao sam svakakve priče u prošlosti, no s tim nema nikakvih problema. Možeš jesti šta god poželiš.

U Kini osim Hrgovića radi još jedan bivši reprezentativac. Adnan Čustović je, podsjetimo, pomoćnik u Shanghaiju.

– U kontaktu smo. Jedno vrijeme hoteli su nam bili jedan pored drugog, pa smo se viđali, pili kafe…

Svojevremeno je Hrgović u 29 utakmica oblačio dres reprezentacije BiH. I danas prati Zmajeve.

– Za reprezentaciju me vežu lijepe uspomene, kroz medije pratim sve što se dešava danas. Došao je novi selektor, samim tim i nova energija i koliko vidim stvari ne izgledaju loše. Način na koji je dočekan nije bio baš korektan. Čovjeka treba pustiti da radi i suditi mu prema rezultatima, gospodski je, u svom stilu, poručio Hrgović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)