Austrijski klub Sturm Graz, čiji je trener bio legendarni Ivica Osim, donirao je austrijskoj humanitarnoj organizaciji SOS Balkanroute dresove, opremu, blokove za crtanje i šalove za migrante u Bosni i Hercegovini.

Dječiji dresovi bit će uručeni djeci u kampovima Sedra i Borići u Bihaću, a sve putem saratnje sa IPSIA-om u Bosni i Hercegovini.

Nezaobilazna tema na sastanku čelnika Sturma i SOS Balkanroute bio je i Ivica Osim.

“Drago mi je što se Sturm na ovaj način uključio i daje svoj mali doprinos da izbjeglicama u BIH bude barem mrvicu manja patnja. S BiH nas spaja naš legendarni trener Ivica Osim. Osim mene nije naučio samo o fudbalu, nego i o međuljudskoj solidarnosti. Osim je bio inspiracija za nas sve“, rekao je nakon davanja donacije Gilbert Prilasnig, inače nekadašnji fudbaler Sturma.

Također, Sturm je donirao i jedan timski komplet marke Lotto za odrasle, a taj komplet će biti uručen sestama Amini i Merdiji Kobilici, koje su uz pomoć SOS Balkanroute nedavno u Gradskom parku u Zenici pokrenule pozitivnu sportsku priču.

Sestre Kobilica su zahvaljujući donacijama austrijske organizacije kupile fudbalske i košarkaške lopte te migrante odvele da zajedno zaigraju sa domaćim stanovništvom.

“Fudbal ne poznaje granice i to je ponovo pokazalo u najpozitivnijem svjetlu. Bilo je lijepo vidjeti koliko ljudima u Grazu i dalje znači Ivica Osim, ali koliko je njegov duh ostao trajno zapisan u vrijednostima ovog kluba. Ovo je tek početak. Drago nam je da ćemo s organizacijom Fairplay ovog ljeta organizovati turnire na kojima će biti i ekipe migranata. Fudbal, baš kao i ljudskost, spaja ljude “, rekao je predsjednik organizacije SOS Balkanroute Petar Rosandić.

(Reprezentacija.ba)