Fudbalske reprezentacije BiH i Francuske odmjeriće večeras snage na Grbavici u trećem kolu kvalifikacija za SP 2022.

Biće ovo peti susret između ove dvije reprezentacije.

Dva puta smo remizirali, dva puta izgubili, ali dojam je kako smo samo jednom bili u podređenom položaju protiv ovog dvostrukog svjetskog prvaka.

Prvi put smo igrali u Rennnesu 2004. godine. Prijateljski susret završen je rezultatom 1:1. Ivica Grlić bio je heroj BiH, a odlične kritike dobio je Zvjezdan Misimović koji je neplanski zaigrao već nakon 20 minuta igre, kada se povrijedio Elvir Bolić.

Francuzi su nam se revanširali za gostovanje i sa svim svojim zvijezdama predvođenim Henryem stigli u Sarajevo 2006. godine. BiH je odlično otvorila susret i povela 1:0 golom Barbareza. Izgledali smo sjajno na terenu, Misimović se igrao sa odbranom Francuske, no izmjene i karakter prijateljske utakmice pomogao je padu naše igre. Superjaki Francuzi to koriste i u zadnjim sekundama utakmice preokreću na 1:2.

https://www.youtube.com/watch?v=DalFs73GAMo

Francusku smo za protivnika imali u kvalifikacionoj grupi za EURO 2012. U prvom susretu smo na Koševu “pali bez ispaljenog metka” i izgubili 0:2. Bila je to jedina utakmica ove dvije reprezentacije u kojoj je Francuska bila totalno dominantna.

Safet Sušić je do kraja ovih kvalifikacija u potpunosti preporodio ekipu, pa smo u zadnjem kolu sa Francuzima u Parizu odlučivali o plasmanu na EURO. Imali smo odličnu igru i pobjedu u rukama sve do 78. minute kada Francuska preko sumnjivog penala dolazi do remija koji ih je odveo na EURO 2012. Uz malo bolje suđenje, te malo bolju realizaciju naše reprezentacije, Trikolori tu večer nisu imali nikakve šanse.

Reprezentacija Francuske danas je mnogo jača nego u svim ranijim duelima, ali hrabar nastup naših reprezentativaca sigurno će zadovoljiti naše navijače.

BiH – Francuska, 20,45 sati, Grbavica uz prijenos na 20 TV kanala.

Francuska je prema kladionicama favorit protiv BIH. Kladionica Meridianbet na dan utakmice na iznenađenje i remi BiH i Francuske daje kvotu 4.40. Ostale kvote sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

(Reprezentacija.ba)