Legenda bh. koÅ¡arke Nenad Marković objavio je otvoreno pismo povodom teÅ¡ke situacije u kojoj se nalazi KK Bosna koja iza sebe ima slavnu historiju u kojoj je Äak i osvajanje titule prvaka Europe. Pismo legendarnog Markovića koji je u Bosni igrao od 1988. do 1992. godine, pa opet 2005. i 2006. godine, prenosimo u cjelosti:

“PokuÅ¡avam zamisliti Sarajevo bez KK Bosna. Ne mogu. Ne ide. Možda zato Å¡to ne želim, a možda i Å¡to neću. Ne mogu da shvatim da niko – ni Gradska uprava Grada Sarajeva, ni Kanton Sarajevo, ni sarajevske opÅ¡tine – da niko nije ni pokuÅ¡ao uÄiniti neÅ¡to za nekadaÅ¡njeg evropskog Å¡ampiona, klub za koji su igrale sjajne generacije koÅ¡arkaÅ¡a i navijali svi, ne mogu da vjerujem da danas niko ne igra i ne navija za moj tim. Klub koji smo voljeli svi. Klub za koji joÅ¡ uvijek navijamo svi. A Äini se da niko od politiÄara ne navija za naÅ¡u Bosnu, za koju navijamo svi.

KK Bosna je bio ponos ovog grada, ponos Bosne i Hercegovine, a neću, vjerujem, nikoga uvrijediti ako kažem i ponos cijele nekadaÅ¡nje zajedniÄke države Jugoslavije. Sada zbog KK Bosna osjećam stid koji ne osjećaju oni koji su trebali brinuti o Bosni, svi oni koji su imali odgovornost i nisu uÄinili niÅ¡ta, ili su uÄinili dovoljno da Bosnu danas gledamo na samrti.

Oni koji su nekada s bordo Å¡alom Äekali u redu da uÄ‘u u sarajevsku Skenderiju, hram koÅ¡arke, danas mirno gledaju kako se naÅ¡ tim gasi, kako nestaje vatra, plamen koji nam je nekada bio svjetlo ponosa. Svi koji su dozvolili i pomogli da se ovo desi treba da se stide Å¡to Bosna umire, a samo se mi koji volimo Bosnu stidimo.

Stid me je u ime mojih drugova, a joÅ¡ me je viÅ¡e stid u ime igraÄa, divova koji viÅ¡e nisu s nama. Dok mislim o Bosni, pred oÄima mi igraju sjene legendi i prijatelja Bosne – Mirze, BoÅ¡e, Sabeta, RaÅ¡e, Varaje, PeÅ¡ica, Äoge, Bore, Emerika Bluma, UgljeÅ¡e Uzelca, Vuleta Vukalovića… i mnogih drugih.

Zato mislim da je kucnuo zadnji Äas da se svi ujedinimo, zaboravimo na stvari koje truju nas i ovo druÅ¡tvo, sve ono Å¡to nas je otrovalo i dovelo naÅ¡ tim – Bosnu – na samrtnu postelju. Da zaboravimo politiÄke opcije, izbore i strane. DoÅ¡ao je trenutak da se svi sjetimo upaljenih reflektora Skenderije, i da joÅ¡ jednom, možda posljednji put, Äujemo glas 6.000 grla kad zagrme – OVO JE BOSNA! Možda će nam to pomoći da odigramo svi mi zajedno jednu utakmicu za Bosnu i pobijedimo! Kao Å¡to je Bosna pobjeÄ‘ivala za nas. Meni je pomoglo, mnogo puta, da budem bolji i veći.

Siguran sam da nas ima dovoljno živih u bijelom svijetu i u Bosni koji volimo Bosnu i koji ćemo sve uÄiniti da spasimo svoj klub. A tako spasimo i naÅ¡ grad od vjeÄne sramote nestanka naÅ¡e voljene Bosne.

Znamo da sve poÄinje od politiÄkih struktura Kantona Sarajevo i Gradske uprave naÅ¡eg grada. Odgovorni treba joÅ¡ jednom dobro da razmisle i da se joÅ¡ bolje zamisle, i da konaÄno uÄine neÅ¡to, bar prvi korak, da bar pokuÅ¡aju da spasimo Bosnu od gaÅ¡enja. Ili da budu zapamćeni kao odgovorni, kao oni koji nisu uÄinili niÅ¡ta, da budu zapamćeni kao nijemi posmatraÄi tragedije i najveće sramote, a s njima i svi mi da ponesemo teret vjeÄnog srama, jer nismo uÄinili dovoljno ili nismo uradili niÅ¡ta za naÅ¡u jednu i jedinu Bosnu.

PoÄela je joÅ¡ jedna, možda najvažnija tekma Bosne. Da li će biti posljednja, zavisi prvenstveno od odgovornih, ali i od svih nas koji Bosnu volimo.

Uvijek sam vjerovao u pobjedu Bosne, i na parketu, i na klupi, i na tribinama. Vjerujem, želim da vjerujem, da ćemo i ovaj put pobijediti”, napisao je Marković.

KK Bosna Royal naredne sezone, prema sadašnjim informacijama, neće igrati košarkaško prvenstvo BiH zbog problema sa finansijama koji su postali nesavladivi i koji su doveli opstanak kluba u pitanje.

Nenad Marković u Turskoj trenira Gaziantep sa kojim je nedavno produžio ugovor i vodiće ih Äetvrtu sezonu u nizu. U prvoj sezoni je uspio izboriti opstanak sa Gaziantepom, dok je u sezoni 2018. / 2019. osvojio peto mjesto u turskoj ligi.

Marković je u dosadaÅ¡njoj trenerskoj karijeri vodio sarajevsku Bosnu, grÄki Panionios, turski Trabzon, a bio je i selektor naÅ¡e koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije.

(Reprezentacija.ba)