Iza nas su prve utakmice sa Duškom Bajevićem, a gledajući na viđeno tri dana nakon Poljske, hladne glave, čini se da imamo više razloga za optimizam nego za pesimizam uoči baraža za EURO 2020. Ne zato što nam selektor izgleda kao aristokrata, nego zato što zna svoj posao i ima odličan rejting među igračima.

S obzirom da je Bajević mjesecima najavljivao kako na utakmicama u septembru neće kao cilj imati rezutlat, nego probavanje igrača, možemo biti više zadovoljni, nego nezadovoljni sa onim što smo vidjeli.

Utakmica protiv Italije u kojoj smo igrali sa, takoreći, krnjom prvom postavom i koju gledamo kao neko realnije mjerilo snage izgledala je dobro i organizovano. Nismo na terenu vidjeli nikakvo čudo, ali smo dobili baš ono što smo od Bajevića i očekivali – odgovornu i požrtvovanu ekipu, koja igra čvrsto bez srljanja, te koja se neće obrukati ni protiv jedne reprezentacije.

Italija protiv nas možda nije bila u top formi, ali BiH nikada nije stabilnije odigrala utakmicu protiv jedne velike reprezentacije. Isti takvi Talijani su dva dana poslije pobijedili Holandiju u gostima.

Ono još važnije od stabilnog dojma na terenu, Dušan Bajević je pokazao da je trener koji odlično skenira prednosti i mane igrača, pa je tako bez straha u vatru gurnuo igrače koje bi malo koji trener imao petlje uopšte pozvati, a kamo li poslati na teren protiv Italije – Amira Hadžihametovića, Sinišu Saničanina i Branimira Cipetića koji su na terenu išli i glavom na kopačku i odigrali samouvjerenije nego neke puno iskusnije kolege.

Sve to govori da Bajeviću nije bitna ni cijena ni popularnost ni klub igrača, nego njegove kvalitete, pa će selektor koji zna skautirati igrače sigurno izvući više iz našeg igračkog kadra nego njegovi prethodnici. Možda naći nove adute i u nekim od igrača koji su zbog korone i povreda propustili Italiju i Poljsku.

To možda i ne treba da čudi jer Bajević sam ima više trofeja u trenerskoj karijeri nego svi selektori zajedno do sada.

Foto: Fudbalski savez BiH

Zbog korone i povreda Bajević nije mogao računati na pozvane Krunića, Todorovića, Lončara i Stevanovića, a tu bi selektoru posebno mogao značiti povratak Todorovića na poziciji desnog beka na kojoj je škripalo u obje utakmice, ali i Stevanovića koji bi mogao biti alternativa Višći na zahtjevnoj i važnoj poziciji desnog krila.

Do oktobra i polufinala baraža protiv Sjeverne Irske BiH će u odnosu na sastav iz Firence biti jača za Miralema Pjanića. Iako će Pjanić pomalo ugušiti proaktivnost i samoinicijativu drugih veznih igrača, povratak veznjaka Barcelone posebno će značiti snazi našeg tima sa selektorom kakav je Bajević koji će očigledno forsirati formaciju u kojoj ćemo gotovo uvijek napadati sa najmanje tri igrača koji će u svakom trenutku moći računati na neočekivane duge pasove za gol šanse. Bajević je već najavio kako će Pjanić uz sebe imati igrača koji će preuzimati dio njegovih defanzivnih uloga, kako bi bio što opasniji u kreativi.

Nije Pjanić jedini za kojeg ćemo biti jači do oktobra. U Turskoj se odmah u prvim tim novog kluba nametnuo iskusni Ervin Zukanović koji sa svojim isksutvom ima simpatije Dušana Bajevića, posebno za odlučujuće utakmice poput ovih u baražu u kojima je potrebno puno strpljenja i koncentracije.

Spisak za oktobar možda će biti i duži nego spisak za septembar, jer nas očekuju čak tri utakmice. Srećom, ona u polufinalu baraža protiv Sjeverne Irske prva je na rasporedu. Slijedi domaća utakmica protiv Holandije i gostujuća protiv Poljske. Možda dovoljno da se probaju i igrači koji će do tada vjerovatno dobiti bh. pasoše – Anel Ahmedhodžić i Dennis Hadžikadunić.

Ostaje samo nada da prokleti korona virus neće napraviti još problema selektoru i njegovim pomoćnicima.

Jedno je sigurno uz čvrstu i stabilnu igru, naši fantazisti Džeko, Pjanić i Gojak kakve nema ni Sjerverna Irska, ni irska ni Slovačka, mogli bi biti nerješiv problem za protivnike u baražu.

Raspored utakmica BiH oktobar i novembar 2020.

8. oktobar 2020. godine (polufinale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska

11. oktobar 2020. godine (treće kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Holandija

14. oktobar 2020. godine (četvrto kolo UEFA A Lige nacija): Poljska – Bosna i Hercegovina

12. novembar 2020. godine (finale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina / Sjeverna Irska – Slovačka / Republika Irska,

15. novembar 2020. godine (peto kolo UEFA A Lige nacija): Holandija – Bosna i Hercegovina

18. novembar 2020. godine (šesto kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Italija

(Reprezentacija.ba)