Selektor Dušan Bajević (71) objavio je spisak pozvanih igrača za utakmice Lige Nacija za SP 2022 protiv Italije i Poljske u septembru. Oba ova meča Bajević je najavio kako će iskoristiti za uigravanje za onaj najvažniji zadatak – prvu utakmicu baraža za EURO 2020 u oktobru.

Spisak je manje-više očekivan i jasno je da je ovo selekcija igrača koja ima kapacitet i kvalitet da se može nadati nečemu u polufinalu baraža protiv Sjeverne Irske u oktobru, te kasnije eventualno u finalu protiv Irske ili Slovačke u novembru.

“Mnogo smo pratili i analizirali naše igrače te smo ozbiljno i odgovorno kreirali spisak.” poručio je Bajević.

Iako je ustaljeni standard da se poziva 20 igrača i tri golmana, selektor je ukupno poslao 27 pozivnica. Reprezentaciju BiH od septembra do novembra čeka osam utakmica, pa Bajević kako je i najavio želi na raspolaganju imati što više igrača kako bi što bolje iskombinovao snage za one najvažnije mečeve – mečeve baraža za EURO 2020 u oktobru i novembru. S obzirom da će lige u kojima igraju naši najbolji igrači početi tek krajem septembra veći broj igrača definitivno je opravdan.

Bajević je na svakoj poziciji pozvao po nekoliko rješenja i već se nazire ekipa koja će biti udarna za naredne izazove i koja individualno ima dovoljan kvalitet za baraž.

Lulić i Zukanović možda u oktobru, dogovor sa selektorom U21 BiH

Na spisku nema iskusnih Senada Lulića i Ervina Zukanovića kojima se Bajević nadao na nesuđenom baražu u martu, a vjerovatno i sada jer je najavio kako će računati na najiskusnije snage. Zukanović pregovara sa novim klubom, a Lulić je povrijeđen – pa je moguće da će u oktobru opet biti na spisku.

Tokom sastavljanja spiska Bajević se dogovarao sa U21 BiH selektorom Slobodanom Starčevićem, pa je iz mlade reprezentacije pozvan Besim Šerbečić (stoper Sarajeva koji je prema izboru Reprezentacija.ba proglašen za najboljeg igrača Premijer lige prošle sezone), ali je dogovoreno da se u U21 reprezentaciji ostane Ermedin Demirović (u prošloj sezoni zabio 14 golova i osigurao sebi potpis u njemački Freiburg).

Bajević je iz mlade reprezentacije BiH povukao i Anela Šabanadžovića. Ovaj potez iziritirao je pomalo navijače zbog gotovo nikakve minutaže koju naš talenat ima u svom AEK-u, ali i zbog činjenice da je popularni Šaci za U21 reprezentaciju do sada u dva meča skupio jedva 50-ak minuta. Kada već postoji dogovor dva selektora, možda je bilo logičnije da Bajević od Starčevića traži u U21 BiH veću minutažu za Šabanadžovića, nego da ga poziva u A tim i time mu možda samo napravi kontrauslugu. Ipak, selektor i njegovi pomoćnici smatraju da Šabanadžović kao jedan od najvećih talenata zaslužuje mjesto na spisku, a tome se sigurno obradovao i supertalenat Amar Dedić iz Salzburga koji već sa 17 godina ima u prošloj sezoni više od 30 utakmica u senirskom austrijskom fudbalu i koji valjda neće morati čekati sudbinu gotovo svih dosadašnjih velikih talenata koji su morali dobiti prve sijede da ih obraduju pozivom u A tim.

Luka Menalo zaslužio poziv iz više razloga

Uz pozivanje Šabanadžovića, možda je najveće iznenađenje i nepozivanje Luke Menala koji je prošle sezone jednostavno briljirao u Olimpiji, a koji se već dokazao i pokazao u dresu reprezentacije BiH na američkoj turneji, a još više ranije u dresu U21 BiH gdje je uz Gojaka, Demirovića i Ćavara bio objektivno nosilac odlične generacije koja je po tri gola zabijala Portugalu i Švicarskoj, po četiri Velsu… Čini se kako je trebalo imati više senzibiliteta prema ovom igraču i zbog činjenice da još uvijek može obući dres Hrvatske, iako je već sto puta u medijima najavio da to neće uraditi nikada i da strpljivo čeka zvanični debi za BiH.

Navijači su očekivali i Milana Đurića koji je odigrao najbolju sezonu u karijeri, a koji je i svojevrsna amajlija reprezentacije jer se neće puno pogriješiti ako kažete da ima više golova nego nastupa BiH. No i on navodno pregovara oko novog transfera, pa možda i do oktobra dobije poziv.

Bajević je pozivanjem Šerbečića i Cipetića pokazao da prati i računa na igrače iz Premijer lige BiH u najpotentnijim godinama, te time dao vjetar u leđa svim klubovima.

Sturčni štab ima svoje kriterije

Bajevićevi pomoćnici nedavno su u medijima objasnili kako se prilikom sastavljanja spiska teže odriču igrača sa dužim stažom u reprezentaciji, ali i da će za “posljednja mjesta” na spisku prije pozivati igrače kojima je potrebna afirmacija i koje je lakše poslati na tribine tokom utakmice, nego li neka veća imena. Na samom objavljivanju spiska poručeno je kako minutaža i ne mora biti glavni kriterij – što je apsolutno i normalno kod dokazanih igrača poput Muhameda Bešića koji su još uz to i na deficitarnim pozicijama. No, za kakve god se kriterije odlučili – jedino mjerilo biće rezultat.

Sve u svemu, ova selekcija ima igrače koji kvalitetom mogu parirati Sjevernoj Irskoj, Irskoj i Slovačkoj, a nadamo se kako će selektor Dušan Bajević sa svojim iskustvom, znanjem i autoritetom od pojedinaca uspjeti napraviti jak kolektiv sa jasnim ciljem na terenu i u kvalifikacijama, te tako povećati šanse za plasman na EURO 2020.

Kvalitete ima i na širem spisku jer tu sasvim zasluženo poziv čekaju Menalo, Demirović, Đurić, Mateo Sušić, Nastić, Hadžiahmetović, ali i igrači koji još uvijek čekaju bh. pasoš Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadinuć, Bećir Omeragić…

Kalendar utakmica BiH od septembra do novembra 2020.

4. septembar 2020. godine (prvo kolo UEFA A Lige nacija): Italija-Bosna i Hercegovina

7. septembar 2020. godine (drugo kolo UEFA A lige nacija): Bosna i Hercegovina – Poljska

8. oktobar 2020. godine (polufinale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska

11. oktobar 2020. godine (treće kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Holandija

14. oktobar 2020. godine (četvrto kolo UEFA A Lige nacija): Poljska – Bosna i Hercegovina

12. novembar 2020. godine (finale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina / Sjeverna Irska – Slovačka / Republika Irska,

15. novembar 2020. godine (peto kolo UEFA A Lige nacija): Holandija – Bosna i Hercegovina

18. novembar 2020. godine (šesto kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Italija

(Reprezentacija.ba)