Dušan Bajević (71) objavio je spisak igrača na koje računa za predstojeće susrete Lige nacija protiv Holandije i Poljske, a zajedno sa svojim pomoćnicima odgovarao je i na pitanja novinara u vezi spiska i spomenutih utakmica.

“Želja mi je da svi igrači dođu zdravi na pripreme. Znamo kakva je situacija sa koronom. Okupljamo se 31. augusta u Trening centru u Zenici. Tu ćemo biti to 3. septembra, a onda putujemo u Italiju. Nastojat ćemo da se upoznamo što bolje i pripremimo za mečeve sa Italijom i Poljskom. Imat ćemo najbolje uslove u Zenici. Susreti sa Italijom i Poljskom su veoma važni. Nadamo se da će nam ti mečevi pomoći kako bi se bolje spremili za baraž. Mnogo smo pratili i analizirali naše igrače te smo ozbiljno i odgovorno kreirali spisak.”

Član stručnog štaba Rusmir Cviko (48) odgovorio je na pitanje zašto na spisku nema Senada Lulića i Ermedina Demirovića.

“Razgovarali smo sa Lulićem, imao je nezgodnu povredu i neće biti na raspolaganju za naredne utakmice. Nadamo se da će biti spreman za baraž i oktobarske utakmice. Što se tiče Ermedina Demirovića, on ima pravo nastupa za U21 BiH i u dogovoru sa selektorom Starčevićem smo odlučili da još uvijek igra za mladu selekciju. Pratimo ga i on je na našem širem spisku. Naravno, pratimo sve potencijalne igrače i ne ne znači da oni neće biti na spisku u narednom periodu”, istakao je Rusmir Cviko i prokomentarisao pozivanje Bešića i Šabanadžovića:

“Muhamed Bešić nije bio standardan u posljednje vrijeme, ali je svojim prijašnjim nastupima zaslužio poziv. On je uvijek ostavljao srce na terenu i selektor i stručni štab su procijenili da može pomoći reprezentaciji u ovom trenutku. U budućnosti najozbiljnije računamo na njega i on bi trebao iznijeti najveći teret u narednim susretima i baražu. Šabanadžović je jedan od najperspektvinijih naših mladih igrača. Prošao je sve naše omladinske selekcije, bio je jedan od najboljih u U15, U17, U19 i U21. Stav i mišljenje našeg stručnog štaba na čelu sa selektorom Bajevićem je da pružamo šansu mladim igračima. Odlučili smo da to u ovom momentu bude Šabanadžović, koji još uvijek ima pravo nastupa za U21. Želimo da osjeti atmosferu u A selekciju. Naravno, ako se pokaže i dokaže ostat će u A timu. Vagali smo između Demirovića i Šabanadžovića, ali smo izabrali Šabanadžovića. Smatramo da nekada ni minutaža ne mora biti presudna za poziv.

Drugi pomoćnik selektora Slaven Musa (49) ističe da su debitanti u zadnjoj liniji Saničanin i Šerbečić dobili pozive jer igraju dobro i standardno u svojim timovima.

“U defanzivi imamo iskusne igrače poput Šunjića i Bičakčića, ali i debitante poput Saničanina i Šerbečića. Imamo probleme u defanzivi, tako da smo pozvali Saničanina te Šerbečića. Oni igraju dobro u svojim klubovima, standardno i nadamo se da će odgovoriti našim zadacima. Vjerujemo da će oni opravdati povjerenje”, kaže Slaven Musa i dodaje:

“Pratimo našu ligu i pozvali smo dva igrača. Smatramo da Cipetić može biti u konkurenciji za desnog beka, a Šerbečić za poziciju stopera. Osnovni razlog zašto nismo zvali neke druge igrače iz lige je taj što imamo bolje igrače u inostranstvu na određenim pozicijama.”

Dušan Bajević pozvao 27 igrača za Italiju i Poljsku

Kalendar utakmica BiH od septembra do novembra 2020.

4. septembar 2020. godine (prvo kolo UEFA A Lige nacija): Italija-Bosna i Hercegovina

7. septembar 2020. godine (drugo kolo UEFA A lige nacija): Bosna i Hercegovina – Poljska

8. oktobar 2020. godine (polufinale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska

11. oktobar 2020. godine (treće kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Holandija

14. oktobar 2020. godine (četvrto kolo UEFA A Lige nacija): Poljska – Bosna i Hercegovina

12. novembar 2020. godine (finale baraža UEFA B Lige nacija): Bosna i Hercegovina / Sjeverna Irska – Slovačka / Republika Irska,

15. novembar 2020. godine (peto kolo UEFA A Lige nacija): Holandija – Bosna i Hercegovina

18. novembar 2020. godine (šesto kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Italija

(Reprezentacija.ba)