FIFA je danas objavila na svojoj zvaničnoj stranici da će u narednim danima izvršiti avansnu uplatu od 500.000 dolara (blizu 900.000 KM) svim nacionalnim savezima kako bi pokrili troškove za vrijeme pandemije korona virusa.

Iz FIFA-e su saopštili da će narednu ratu, koja je trebala biti u julu ove godine, isplatiti u naredinm danima zajedno sa ostalim isplatama iz prošle godine, pa će samim tim i Fudbalski savez BiH dobiti oko 900.000 KM.

Svaki od 211 nacionalnih saveza imaju pravo na 6 miliona dolara od FIFA-e raspoređenih tokom četverogodišnjeg ciklusa između dva svjetska prvenstva.

“Ovo je neviđen izazov za cijeli fudbalski svijet i FIFA ima dužnost da bude na raspolaganju svim savezima. Počet ćemo sa pružanjem velike finansijske podrške svim članicama koje su u problemu. Ovo je samo prvi korak, a naš cilj je mnogo veći. Stvaramo plan kriznog djelovanja koji ćemo implementirati kako bismo kroz duži vremenski period spriječili nastanak problema”, istakao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Krovna kuća svjetskog fudbala je već ranije saopštila da će veliki dio od svojih 2,7 milijari dolara preusmjeriti u fond za vanredne situacije.

(Reprezentacija.ba)