Nogometni/Fudbalski savez BiH sa 1.000 i gradonačelnik Doboja g-din Obren Petrović sa 1.500 KM pomogli pripreme i put malonogometne reprezentacije beskućnika BiH na 13. Svjetsko prvenstvo beskućnika koje se igra u Amsterdamu od 12. do 19. septembra. Prvenstvo se igra na poznatom Museumpein-u, a svečano će ga otvoriti holandski kralj Willem Alexander. Na prvenstvu učestvuje 48 reprezentacija u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji.

Naš tim u Holandiju leti 11. septembra sa tuzlanskog aerodroma. A pomoć koja je stigla od Nogometnog saveza BiH i gradonačelnika Doboja g-dina Petrovića unijele su dodatni mir i dale vjetar u leđa i igračima, ali i menadžmentu Udruženja „Međunarodni forum solidarnsti –Emmaus“  koje koordinira projektom u BiH i najvećim dijelom finansira sve aktivnosti oko istog.

Osim materijalne dobiti ova podrška pomaže i u ostvarenju krajnjih ciljeva projekta, kao što su doprinos procesu socijalnog uključivanja marginaliziranih grupa (beskućnika, prognanika, djece bez roditeljskog staranja, korisnika kolektivnih smještaja, bivših ovisnika o psihoaktivnim supstancama, pripadnika manjina i sl.), te skretanje pažnje javnosti na probleme s kojima se susreću, kroz promovisanje pozitivnog uticaja fudbala kao kolektivne igre i kroz učešće nasportskim manifestacijama na zvaničnim međunarodnim takmičenjima. Ova pomoć dokaz je i kontinuiteta društvene odgovornosti Nogometnog saveza BiH i gradonačelnika g-dina Petrovića, te njihove podrške razvoju humanijeg društva i senzibilizaciji šire lokalne zajednice. Pomenuti su i ranije pomagali ovaj projekat.

Iz Udruženja „Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“ upućujemo iskrenu zahvalnost Nogometnom savezu i g-dinu Petroviću, ali Muhamedu Bešiću koji je još ranije donirao garnituru adidasovih plavih dresova za potrebe reprezentacije, kao i medijima koji prate projekntne aktivnosi i objektivno izvještavaju o svim segmentima ove pozitivne priče.

Podsjetit ćemo još da reprezentacija BiH u grupi C igra sa reprezentacijama Litvanije, Norveške, SAD-a, Mađarske i Švedske.

Raspored utakmica je sljedeći:

BiH – Mađarska, 12.09. u 12:05 sati na terenu 2

BiH – Litvanija, 13.09. u 11:40 sati na terenu 2

BiH – Norveška, 13.09. u 14:20 sati na terenu 3

BiH – SAD, 14.09. u 11:40 sati na terenu 3

BiH – Švedska, 14.09. u  15:40 sati na terenu 1

Svi tereni će se nalaziti na već pomenutom Museumplein-u, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje. Stoga, poziv za sve naše građane koji žive u Amsterdamu da dođu i podrže našu reprezentaciju.

(Reprezentacija.ba)