Predsjednik Upravnog odbora tuzlanske Slobode Sead Kozlić podnio je ostavku na tu funkciju, a odluku je saopćio na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su sumirani rezultati programa kojim je obilježena 100. godišnjica kluba, primarno utakmica s Dinamom, piše Tuzlanski.ba

Kozlić je rekao da je klupska uprava za proteklih šest mjeseci, koliko su vodili klub, uradila ogroman posao, “unatoč brojnim opstrukcijama i obustavljanju finansiranja Slobode na mnoge načine”.

– Sve ovo što se dešavalo u Slobodi dovelo je u pitanje proslavu 100 godina postojanja kluba, ali smo uz nemoguće uslove sve napravili i ponosni smo na to. Ja sam odluku o ostavci donio još u petak, nakon utakmice s Dinamom, i ona je neopoziva. Svima koji dolaze da vode klub želim uspješan rad. Moramo biti jedinstveni u Slobodi, jer ako se to ne desi svi ostali će se naći u istim problemima kao i mi – izjavio je Kozlić, posebno zahvalivši čelnicima zagrebačkog Dinama koji su omladinskom pogonu Slobode donirali 50 lopti.

Ostavku je podnio i potpredsjednik Eduard Brandalik, a po logici stvari iz Upravnog odbora odlaze i svi drugi članovi koji su u ovo tijelo imenovani po dolasku Kozlića. Za sutra je zakazana sjednica Skupštine kluba na kojoj, kako se očekuje, dužnost šefa budućeg rukovodećeg organa treba preuzeti Elmir Šećerbegović, sin poznatog nogometaša Dževada Šećerbegovića, aktuelnog direktora JU „Gradski stadion Tuzla“.

Mlađi Šećerbegović je u novu upravu predložio niz uspješnih biznismena, među kojima će, kako Fena doznaje, biti i predstavnici grupacije Bingo, te kompanija Cestotehnik, Širbegović, Deling, As i drugih. Prema informacijama Fene, nova ekipa prezentirala je svoj projekt ‘spašavanja’ Slobode Gradskoj upravi. Dobili su obećanje da će godišnjim budžetom biti osigurana sredstva za servisiranje reprograma dugovanja Poreznoj upravi, te za zdravstveno i penziono osiguranje uposlenika, kao i dio dugova koji trenutno iznose više od šest miliona maraka.

Nova uprava će svoje viđenje prezentirati na sutrašnjoj sjednici Skupštine, s težištem na osiguranje sredstava za redovno takmičenje, plaće i druge naknade igračima i trenerima, te reorganizovanje omladinskog pogona kao mjesta stvaranja novih generacija nogometaša, odnosno, budućeg izvora igračkog i finansijskog jačanja Slobode.

Prema saznanjima portala Tuzlanski.ba FK Sloboda će najvjerovatnije u narednom periodu funkcionisati na sličnom principu kao što je to slučaj u FK Sarajevo, a to je po principu upravljačkih prava. Ono što smo uspjeli saznati jeste da će 1000 KM mjesečno odnosno 12.000 KM godišnje koštati ‘članarina’ a cilj je da se na ovaj način pokuša obazbijediti između 1.000.000 i 1.200.000 KM što bi uz sredstva koja se izdvajaju iz bužeta Grada Tuzla trebalo biti dovoljno da se redovno servisiraju sve obaveze u jednoj sezoni što uključuje i određene isplate postojećih dugovanja. Podsjetimo, Grad Tuzla trenutno najveći finasijer FK Sloboda.

Međutim, ostaje nepoznanica hoće li po nekom logičnom slijedu stvari upravo Grad Tuzla u novom konceptu biti i većinski vlasnik upravljačkih prava u FK Sloboda? Ukoliko sve sve navedeno sprovede u djelo FK Sloboda bi nastavila funkcionisati bez Skupštine što znači da će i Kemal Kurević već od stura biti bivši član rukovodstva FK Sloboda. Kako smo saznali nova snaga koja dolazi u FK Sloboda najavljuje da će se odlučno uhvatiti u koštac sa svim problemima u klubu kako se stanje što prije stabilizovalo.

U iščekivanju razvoja situacije, novi šef stručnog štaba Slobode Marijan Bloudek trenutno radi sa smanjenim brojem pomoćnika i očekuje se da će voditi ekipu naredne subote protiv Širokog Brijega. Igrači su zadovoljni režimom i njegovim radom na treninzima, što ne iznenađuje ako se zna da je Bloudek veoma cijenjen trener i jedan je od sedmorice članova Stručne komisije NS Slovenije, te prvi stranac koji je u Sloveniji dobio zlatnu plaketu za dosadašnji rad u Mariboru, gdje je četiri godine vodio nogometnu akademiju.

– Ugovor sa Slobodom potpisao sam do kraja sezone. Nadam se da ću imati prilike novoj upravi prezentirati svoj program rada, koji već primjenjujem. Ne zanima me politika nego samo svlačionica, treninzi i utakmice, a tu imam veliko iskustvo, pogotovo kada su u pitanju krizne situacije kakva je ova u Slobodi. Vjerujem da su se igrači već navikli na moj način rada i da su zadovoljni – izjavio je Bloudek za Fenu, piše Tuzlanski.ba.

(Reprezentacija.ba)