Reprezentacija BiH u subotu u 18 sati u Zenici dočekuje Finsku u prvoj od posljednje četiri utakmice kvalifikacija za Euro 2020.

Da se sve ostale utakmice u našoj grupi završe realnim rezultatima, Zmajevima bi za plasman na Euro trebale četiri pobjede u četiri meča. Između ostalih i pobjeda protiv superjake Italije u novembru u Zenici.

U fudbalu je sve moguće, ali takav scenarij objektivno je nerealan ako uzmemo u obzir na to kako je naša reprezentacija izgledala u dosadašnjim kvalifikacijama.

Stoga bi najodgovornije bilo utakmicu protiv Finske, ali i sve naredne, iskoristiti za pripremu ekipe za baraž koji nas čeka na proljeće.

To ne znači da protiv Finske treba odigrati kao da je prijateljska utakmica, nego da od ovog susreta u reprezentaciji treba praviti promjene koje mogu donijeti bolje igre bh. tima, a za koje treba vremena da se uigraju i slegnu.

Najbolji primjer je Amer Gojak koji je predugo čekao da dođe do prvog sastava reprezentacije, a onda je preko noći postao jednim od glavnih igrača iste. BiH nema još puno Gojaka na raspolaganju, ali u reprezentaciji treba probati sve nove snage koje možda i nemaju veću kvalitetu od postojećih igrača, ali imaju puno veći motiv za igru u državnom dresu.

Zbog još jednog razloga jako je važno da na terenu gledamo samo one motivisane igrače i “srce na terenu”. Reprezentacija iz utakmice u utakmicu gubi podršku javnosti, a posjeta od manje od 4000 navijača na posljednjoj utakmici protiv Lihtenštajna najmanja je u posljednjih 10 godina u kvalifikacijama.

Vratimo se na današnju utakmicu. Pobjedom bi sigurno uzdrmali Fince i ugrozili njihove rezultate protiv drugih ekipa do kraja kvalifikacija, ali sve najave govore kako će Finska večeras igrati vrlo zatvoreno i disciplinovano – što je najopasniji lijek za neutralizaciju reprezentacija poput naše u kojima se tradicionalno oslanjamo na individualne kvalitete, a ne timski rad.

I zato jedinu šansu protiv Finske imamo ako nam glavno pitanje ne bude ko će zamijeniti Edina Džeku, nego kako ćemo odigrati što bolje kao tim.

Srce na teren, igrati za navijače, misliti na baraž!

(Reprezentacija.ba)