Još jedan dan ostao je do subote i utakmice BiH – Finska.

Zmajevima za plasman kroz kvalifikacije odgovara samo pobjeda, pa će protiv Finske od prve minute igrati potpuno ofanzivno. To su najavili i pomoćnici Roberta Prosinečkog.

Gledajući trenutnu formu igrača sa kojima raspolaže Prosinečki, sljedeći sastav nameće se kao onaj najoptimalniji, iako nas je selektor BiH do sada mnogo puta iznenadio.

Glavno pitanje je ko će zamijeniti Edina Džeku, a prvi kandidat bi trebao biti Armin Hodžić koji je ove sezone za mađarski Fehervar u 10 utakmica zabio šest golova. Od klasičnih napadača tu je još Riad Bajić koji se ove sezone baš nije naigrao za Istanbul.

Haris Duljević je potpuno spreman, ali na okupljanje dolazi bez utakmica u nogama u posljednjih mjesec dana, pa će Prosinečki vjerovatno isto kao u Armeniji od prve minute na krilo gurnuti Amera Gojaka, a sa druge strane Edina Višću.

Duljević, baš kao i Hajrović, uvijek mogu donijeti opasnost kada uđu u igru. Zbog dobre forme i očigledne simpatije od strane selektora, ne bi nas iznenadilo da na terenu svoju minutažu dobije i krilo Maribora Dino Hotić koji je igrač koji voli preuzeti odgovornost na terenu.

U veznom redu Prosinečki ponovo na raspolaganju ima svog “udarnika” Elvisa Sarića za kojeg selektor zna da garantuje neumornu borbenost i dobar ritam kretanja veznog reda naše reprezentacije.

Pjanić je siguran, a za drugo mjesto konkurišu Cimirot i Jajalo, ali i Lončar, koji je iako nesretno postigao autogol, ranije se u dresu U21 BiH i sada u dresu Rijeke dokazao kao izuzetno pokretan i požrtvovan igrač. Na kraju krajeva i taj autogol protiv Armenije je postigao jer se vratio braniti kontru protivnika, kako bi pokrio greške i nepožrtvovanost kolega.

U odbrani će biti dosta izmjena. Zukanović ne igra u klubu pa bi ga u stoperskom paru sa Bičakčićem trebao zamijeniti Šunjić koji je standardan u Diynamo Moskvi.

Foto: Reprezentacija.ba

Kolašinac je bio loš protiv Armenije, ali sigurno da je ponovo prva opcija za Prosinečkog. Na desnom beku novo/staro ime je iskusni desni bek Rijeke Zoran Kvržić (31) koji već duže igra odlično za svoj tim, a u ovoj sezoni je u 11 utakmica napravio četiri asistencije.

Ova ekipa na papiru izgleda ok, ali potpuno je nevažno koja se imena nalaze na terenu i u kojoj formaciji, ako Prosinečki i njegovi igrači na terenu ne proizvedu motivaciju i voljni momenat visokog nivoa.

Finska je u posljednjih deset utakmica primila samo devet golova na gostovanjima, protiv BiH će igrati sa pet igrača u zadnjoj liniji, ali situacija u kojoj nemamo pravo na kiks, te u kojoj se bez Edina Džeke traži novi junak nacije morala bi biti idealan razlog za punu motivaciju.

BiH – Finska, subota 12. oktobar, 18,00 sati, Bilino Polje, Zenica

(Reprezentacija.ba)