Iz Općine Centar su se oglasili povodom posljednjih dešavanja u vezi nemogućnosti da se utakmica trećeg kola kvalifikacija za Europa ligu odigra na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatovic Hase”, te reagovanja Fudbalskog saveza BiH i polemika oko odgovornostisti.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

“Iako oblast profesionalnog sporta treba da bude briga cijele društvene zajednice i svih nivoa vlasti Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, se opredijelila da jedan od prioriteta bude dovođenje Olimpijskog stadiona ”Asim Ferhatović Hase” na Koševu u stanje da se na njemu mogu odigravati međunarodne utakmice.

U tom cilju Općina Centar je uložila velika sredstva iz vlastitog budžeta, samo u posljednje dvije godine 1,3 miliona konvertibilnih maraka u modernizaciju stadiona. Ta sredstva su utrošena na uspostavu centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačanje reflektorske rasvjete, postavljanje novog semafora, ugradnju novih stolica u VIP loži, sanaciju službenog ulaza… Osim Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo ni jedna druga institucija viših nivoa vlasti (države, Federacije, Grada) u proteklim godinama nije izdvojia bilo kakva finansijska sredstva za modernizaciju stadiona na Koševu.

Ujedno su planirani novi projekti dalje modernizacije stadiona za odigravanje međunarodnih utakmica po standardima UEFA-e i FIFA-e (u vrijednosti 1,7 miliona maraka) a koje Općina Centar ne može i ne treba da radi jedina i sama i bila je spremna učestvovati u ulaganjima. Stoga je uputila molbu sljedećim institucijama da i oni izdvoje njihova sredstva: Gradu Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu kulture i sporta, Vladi Federacije BiH, od kojih nikada nije stigao odgovor.

Naša želja je da FK Sarajevo (kojeg je Općina Centar godinama pomagala) igra svoje utakmice na Stadionu “Asim Ferhatović Hase”, ali i da nogometna reprezentacija BiH domaće utakmice igra u glavnom gradu i na olimpijskom stadionu. Stoga se očekuje učešće i ostalih nivoa vlasti jer to nije samo interes i odgovornost jedne lokalne zajednice već i glavnog grada BiH, Kantona i Federacije i cijele države Bosne i Hercegovine.

Uporedo sa aktivnostima na modernizaciji stadiona visoki prioritet Općine Centar je pronalaženje partnera na međunarodnom nivou za rekonstrukciju i modernizaciju stadiona. U tom cilju Općina je raspisala otvoreni međunarodni predkvalifikacijski poziv za iskazivanje interesa potencijalnih privatnih partnera da investiraju svoja sredstva u realizaciju projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase” na Koševu, na koji su se prijavile dvije respektabilne inostrane kompanije, a nakon predstojećih izmjena i dopuna RP Zetra bit će stvoreni uslovi za raspisivanje međunarodnog kvalifikacijskog poziva za izbor najpovoljnijeg partnera za modernizaciju i stadiona Koševo i cijelog sportskog kompleksa lokaliteta Koševo.

Sportskoj javnosti u BiH je poznata činjenica da UEFA i FIFA finansiraju projekte modernizacije fudbalskih stadiona i stvaranja neophodnih uslova za odigravanje međunarodnih utakmica u okviru ovih fudbalskih federacija.

U tom smislu Općina ne može biti partner niti kandidirati projekte modernizacije prema UEFA-i i FIFA-i već to može isključivo fudbalski klub koji igra na određenom terenu, u ovom slučaju FK Sarajevo, putem Nogometnog/fudbalskog saveza BiH.

Općina Centar je spremna da ukoliko UEFA ili FIFA odobre finansijska sredstva za određeni projekat učestvuje i svojim sredstvima kako bi se realizirali projekti koji će zadovoljiti propisane uslove za odigravanje međunarodnih utakmica.

Cijenimo da bi bilo korektno i pozivamo Fudbalski savez BiH da obavijesti javnost o načinu kandidiranja projekata za modernizaciju stadiona, te da Općinu obavještava o projektima koje finansiraju UEFA i FIFA u oblasti razvoja sporta i sportske infrastrukture.

Želimo istaknuti opredijeljenost načelnika da Općina finansijski podrži i ove vrste projekata i u tom smislu načelnik Ajnadžić poziva nadležne predstavnike Fudbalskog saveza i FK Sarajevo da zajedno radimo na što bržoj realizaciji projekta modernizacije stadiona “Asim Ferhatović Hase” koji kao nacionalni stadion treba da bude ponos i glavnog grada i države BiH”, stoji u saopštenju Općine Centar.

(Reprezentacija.ba)