Na današnji dan 1986. godine u Sarajevu je rođen Edin Džeko napadač Rome, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i jedan od globalno najpopularnijih Bosanaca i Hercegovaca svih vremena.

U svojoj karijeri igrao je 89 puta za Bosnu i Hercegovinu i zabio 52 gola što ga čini ubjedljivo najboljim strijelcem u historiji bh. reprezentacije.

Karijeru je počeo u FK Željezničar, a kasnije je tresao protivničke mreže igrajući za češke Teplice, njemački Wolfsburg, engleski Manchester City. Trenutno je prvi napadač ekipe Rome u kojoj igra najbolji fudbal u svojoj karijeri.

Najviše golova zabio je za Wolfsburg. Postigao bi ih vjerovatno puno više u Manchester Cityu, za koji je odigrao najviše utakmica, da je imao više prilike za igru, kao što to ima sada u Romi.

1. Wolfsburg – 85 golova – 35 asistencija – 142 utakmice
2. Manchester City – 72 gola – 39 asistencija – 189 utakmica
3. Roma – 66 golova – 26 asistencija – 126 utakmica
4. Teplice – 9 golova – jedna asistencija – 36 utakmica

Džeko se do sada okitio sa dvije titule šampiona Engleske, jednom titulom šampiona Njemačke, te sa po jednim osvojenim FA kupom i Liga kupom u Engleskoj.

Jedini je fudbaler na svijetu koji je u tri lige petice (u njegovom slučaju Engleskoj, Njemačkoj i Italiji) postigao više od 50 golova.

Edinu želimo sretan rođendan, dug život i dobro zdravlje, a sebi, kao navijačima, da nas još dva puta odvede na velika takmičenja.

(BIH.ba)