U posljednjoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo do 21 godine, reprezentativci BiH u septembru 2012. godine odigrali su odličnu utakmicu protiv Njemačke na Koševu, piše Korner.ba.

Susret na kraju završen rezultatom 4:4 najviše će ostati upamćen po hattricku Milana Đurića koji je kasnije golgeterski niz nastavio i u A timu. Gdje su danas fudbaleri koji su sačinjavali ovu talentovanu generaciju? Da li su zaigrali za A reprezentaciju i koliko danas vrijede na tržištu?

Odgovore na ova pitanja portal Korner.ba donosi vam u nastavku.

Semir Bukvić važio je za jednog od najtalentovanijih golmana u državi. U vrijeme nastupanja za U-21 reprezetaciju nosio je dres Željezničara. Kasnije je stajao na golu Travnika, Čelika, a jedno vrijeme je bio i u poljskoj Warti. Bukvić danas brani za Mladost iz Doboja kod Kaknja, a vrijednost mu se procjenjuje na 50 hiljada eura.

Infografika: Korner.ba

Benjamin Čolić za mladu reprezentaciju odigrao je 11 utakmica, no nije uspio zaraditi poziv za A selekciju. Nakon višegodišnjeg igranja za Željezničar, Čolić je nosio dresove Čelika, Zrinjskog i Olimpika, a danas je član češke Karvine. Jedan je od najtrofejnijih fudbalera koji su igrali u Premijer ligi Bosne i Hercegovine sa četiri osvojene titule prvaka i dva kupa.

Infografika: Korner.ba

Poput Čolića i Josip Kvesić je u vrijeme odigravanje ove utakmice bio član Željezničara. Širokobriježanin je poslije ostvario i transfer u Tursku te dva poziva u reprezentaciju BiH. Debi za nacionalni tim spriječila je teška povreda zbog koje je 8 mjeseci bio odustan sa terena. Kvesić je osim Željezničara nastupao još za Široki Brijeg, Žilinu, Varaždin, Analtyaspor, Karsiyaku i Hajduk, a danas je član kiparskog Anorthosisa.

Infografika: Korner.ba

Enes Sipović ponikao je u Željezničaru, no profesionalni fudbal počeo je igrati u Rumuniji. Nastupao je između ostalih za Otelul Galati i belgijski Westerlo, a potom je postao prvi bh. fudbaler koji je zaigrao u marokanskoj ligi. Danas je član Berkane.

Infografika: Korner.ba

Toni Markić jedan je od fudbalera koji je promijenio mnogo klubova u dosadašnjoj karijeri. Bivši mladi reprezentativac BiH igrao je za Borac, Zrinjski, Široki i Olimpik, a nastupao je i u Hrvatskoj, Finskoj i Poljskoj. Danas je član italijanskog trećeligaša Biscegliea.

Infografika: Korner.ba

Muhamed Bešić jedan je od rijetkih fudbalera iz ove generacije koji je afirmaciju doživio i u A selekciji Bosne i Hercegovine. Popularni Mume posebno je oduševio na Mundijalu u Brazilu što mu je u konačnici donijelo i transfer u engleski Everton. Nakon odličnog početka u Engleskoj, Bešić je zbog učestalih povreda izgubio mjesto u timu. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je 28 mečeva.

Infografika: Korner.ba

Srđan Grahovac na utakmici protiv Nijemaca uspio je i zatresti mrežu Bernda Lena. Banjalučanin je iz matičnog Borca prešao u bečki Rapid, a danas je član kazahstanske Astane. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine upisao je dva nastupa i proveo ukupno 59 minuta na terenu.

Infografika: Korner.ba

Miroslav Stevanović još je jedan u nizu fudbalera koji su imali turbulentnu karijeru. Sjajni nastupi u Borcu i Vojvodini donijeli su mu poziv u A reprezentaciju ali i transfer u špansku Sevilju. U Španiji se nije najbolje snašao, uslijedile su neuspješne epizode u Alavesu, Elcheu, mađarskom Gyoru i grčkom Ergotelisu. Karijeru je osvježio povratkom u Premijer ligu, tačnije u Željezničar, gdje je osvojio nagradu za naboljeg igrača lige. Najupečatljivi nastup Stevanovića u državnom dresu bio je u Walesu 2012. godine kada je postigao pogodak i asistirao Vedadu Ibiševiću te zaradio epitet igrača utamice. Danas je član švicarskog drugoligaša Servette kojeg sa klupe predvodi bh. stručnjak Meho Kodro.

Infografika: Korner.ba

Edin Višća najzvučnije je ime i najskuplji igrač iz ove generacije. Nakon sjajnih partija u Željezničaru, Višća je prešao u turski Istanbul Basaksehir gdje već godinama igra na visokom nivou. Jedini je fudbaler uz Bešića koji je zaigrao na Mundijalu u Brazilu. Višća se u državnom dresu u strijelce upisao pet puta, a tresao je mreže Izraela (2 puta), Gibraltara, Kipra i Belgije. Transfermarkt Višćinu vrijednost na tržištu procjenjuje na 8 miliona eura.

Infografika: Korner.ba

Nemanja Bilbija bio je kapiten u pomenutoj utakmici protiv Njemačke. Karijeru je počeo u banjalučkom Borcu, igrao još za Vojvodinu, Sarajevo, Split, a danas je član Zrinjskog. Osvojio je tri titule prvaka države, jednu sa Sarajevo i dvije sa Zrinjskim, te državni kup u bordo dresu. Dobre partije u dresu Zrinjskog donijele su mu i dva poziva u reprezentaciju u oktobru ove godine, no nije upisao minute na terenu.

Infografika: Korner.ba

Milan Đurić bio je apsolutni junak utakmice protiv Njemačke postigavši tri gola Berndu Lenu koji danas brani za Bayer Leverusen. Đurić je golgeterski niz nastavio i u A timu, gdje je u 14 mečeva postigao 7 golova. Najzaslužniji je za trofej Kirin kupa u Japanu gdje se četiri puta upisao u listu strijelaca. Đurić je većinu profesionalne karijere proveo u italijanskoj Ceseni, a danas je član Bristol Cityja koji se takmiči u engleskom Championshipu.

Infografika: Korner.ba

Šansu sa klupe na ovoj utakmici dobili su Nermin ZolotićJasmin Mešanović i Goran Zakarić. Zolotić danas igra za belgijski Roeselare, a procjenjena vrijednost bivšeg fudbalera Željezničara je 400 hiljada eura. Zakarić je danas jedan od boljih fudbalera plavih sa Grbavice, a vrijednost mu je kao i kod Zolotića 400 hiljada eura. Jasmin Mešanović spada u grupu fudbalera koji su najviše postigli iz ove generacije. Danas igra za Maribor za koji je uspio i postići pogodak u Ligi prvaka, a vrijednost mu se procjenjuje na milion eura.

Priliku za zaigraju nisu dobili rezervni golman Stefan TomovićAmer DupovacMarko Maletić i Mateo Sušić. Prema dostupnim podacima Tomović je okončao fudbalsku karijeru, a kao rezervni golman osvojio je kup sa Olimpikom. Dupovac je svojevremeno bio i kapiten Sarajeva da bi poslije nastavio karijeru u moldavskom Sheriffu. Danas nastupa za Borac iz Čačka. Marko Maletić karijeru je gradio u Holandiji i Belgiji, a danas je saigrač kolege iz U-21 reprezentacije Nermina Zolotića u Roeselareu. Tržišna vrijednost mu je 300 hiljada eura. Mostarac Mateo Sušić danas je član moldavskog Sheriffa. Za reprezentaciju BiH odigrao je pet mečeva, a bio je i član ekipe koja je osvojila Kirin kup. Osim titule sa Zrinjskim, Sušić je sa Sheriffom dva puta bio prvak Moldavije, te je dvostruki osvajač kupa i superkupa ove države.

Selektor talentovanoj U-21 generaciji bio je Vlado Jagodić koji danas sjedi na klupi srbijanskog prvoligaša Javora iz Ivanjice, piše Korner.ba.

(BiH.ba)