Evropsko prvenstvo u koÅ¡arci piÅ¡e zanimljive priÄe. Malo ko je mogao oÄekivati da će reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijediti Luku DonÄića i druÅ¡tvo, ali Äudo se u Kölnu dogodilo. Za “Zmajeve” je ovo bio drugi trijumf na najvećoj kontinentalnoj smotri.

– Ovo je jedan od najvećih trenutaka u povijesti bosanskohercegovaÄkog sporta, povikao je Sabahudin Topalbećirević dok je nakon utakmice intervjuirao naÅ¡e “Zmajeve” koje do grupne faze oÄekuju joÅ¡ dva susreta nakon kojih će biti poznato hoće li kući ili će takmiÄenje na radost svih nastaviti u nokaut fazi.

Oduševljen onim što vidi na Evropskom prvenstvu je i naš legendarni košarkaš Nenad Marković koji se javio za Reprezentacija.ba portal.

– Odigrali smo juÄer hrabru i muÅ¡ku utakmicu. Naravno, kada pravite analizu, uvijek možete naći sitne detalje na kojima treba raditi, ali postoje i stvari koje me impresioniraju. Ekipa se nikada ne predaje. I kada uÄ‘u u loÅ¡e minute, brzo se dignu, vidi se zajedniÅ¡tvo i da ginu za svaku loptu. U sedam-osam dana pobijediti Francusku i Sloveniju – kapa dolje!, kaže Marković.

Do kraja grupne faze igramo s Francuskom i Litvanijom. Marković se nada da “Zmajevi” mogu proći u nokaut fazu Eurobasketa.

– Limite sami sebi kreiramo. Ako budemo nastavili ovako, sve je moguće, ali idemo korak po korak. Glavni fokus nam treba biti sljedeća utakmica s Francuskom u kojoj bi nas eventualna pobjeda vodila direktno u drugi krug. Å to bolja pozicija na tabeli bi donijela i lakÅ¡eg protivnika u osmini finala.

Biranim rijeÄima govori i o selektoru Adisu Bećiragiću s kojim je nekada dijelio svlaÄionicu.

– Iznenada je doÅ¡ao, nije ove momke vodio prethodno niti je pratio neÅ¡to mnogo, imao je svojih briga. Ipak, za kratko vrijeme odliÄno je posložio sve, pomogli su mu i igraÄi, ali moram reći i da je Adis pravi klikeraÅ¡. I tokom karijere ga je krasila pamet, godinama je igrao na visokom nivou, a vidim da je i miran u ovakvim trenucima. Ne prenosi nervozu na igraÄe i radi veliki posao.

Put do Eurobasketa je za naÅ¡e koÅ¡arkaÅ¡e bio trnovit. Javno su tražili pomoć za odlazak u Köln, a juÄer su iz KSBiH objavili da im novac od Vijeća ministara joÅ¡ uvijek nije uplaćen.

– Bit će to, preveliki je fokus na naÅ¡oj reprezentaciji da ne bi ispoÅ¡tovali. Ipak, ja stalno govorim da je porazno to Å¡to naÅ¡ savez mora kukati sedam dana prije odlaska na Eurobasket da nema para i da tako vrÅ¡i pritisak. Ne postoji nažalost zakon koji bi svake godine predviÄ‘ao da se “XY” novca odvaja za fudbalsku reprezentaciju, koÅ¡arkaÅ¡ku, plivanje i sliÄno. Ako se diže plata politiÄarima, ako sebi izglasavaju odreÄ‘ene beneficiju, mogu se i odreći neÄega Å¡to bi sportistima donijelo mirnije pripreme, zakljuÄio je Nenad Marković na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)