Å est koÅ¡arkaÅ¡kih reprezentacija Bosne i Hercegovine trebale bi u naredna dva mjeseca uÄestvovati na velikim takmiÄenjima. Po dvije kadetske i juniorske na evropskim prvenstvima u narednih 20 dana, a zatim u septembru slijedi uÄešće muÅ¡ke seniorske reprezentacije na Eurobasketu, kao i historijski nastup ženske seniorske selekcije na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

“KoÅ¡arkaÅ¡ki savez BiH osigurao je dio sredstava za pripreme naÅ¡ih nacionalnih timova, uz pomoć sponzora i jednog dijela institucija, kojima smo itekako zahvalni na tome. MeÄ‘utim, s obzirom na ogromne troÅ¡kove koje iziskuju nastupi na EP i SP, finansijsku konstrukciju jednostavno ne uspijevamo zatvoriti.

Kucali smo na mnoga vrata, tražili podrÅ¡ku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, Äesto i ignorisanje. To se naroÄito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti.

Kao da se ne radi o reprezentacijama naÅ¡e zemlje, jer kako drugaÄije objasniti Äinjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, naprimjer, viÅ¡e za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije? Pogotovo za koÅ¡arkaÅ¡ke, koje su toliko puta obradovale naÅ¡ narod i koje to namjeravaju Äiniti i u predstojećim mjesecima – ako uopÅ¡te budu u mogućnosti otići na kontinentalna i svjetska takmiÄenja.

Situacija je, da budemo potpuno otvoreni i direktni, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP naÅ¡ih reprezentacija pod velikim upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani otkazati uÄešća na pomenutim takmiÄenjima.

Sve je već pokuÅ¡ano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naroÄito državnim, entitetskim i opÅ¡tinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naÅ¡e reprezentacije. NaÅ¡i mladići, naÅ¡e djevojke. S ponosom žele predstavljati Bosnu i Hercegovinu, gledati zastavu domovine tamo gdje joj je mjesto, meÄ‘u barjacima evropskih i svjetskih koÅ¡arkaÅ¡kih velesila.

Ne trebaju nam Äestitke kad se sve zavrÅ¡i, jer možda nam ovog puta nećete ni imati Å¡ta Äestitati. Trebaju nam konkretna djela i jasna podrÅ¡ka. Ne okrećite glavu”, stoji u saopÅ¡tenju KoÅ¡arkaÅ¡kog saveza BiH.

(Reprezentacija.ba)