Naš fudbalski stručnjak Meho Kodro nakon dvije godine završava svoju epizodu u Švicarskoj.

Subotnja utakmica protiv Schaffhausena za nekadašnjeg selektora Zmajeva će ujedno biti i posljednja na klupi Lausanne Ouchyja. Kakav je Kodro ostavio trag u ovom drugoligašu i koliko ga cijene najbolje pokazuju riječi na oproštaju. Pripisali su mu zasluge za stvaranje tima “sposobnog da se takmiči sa najvećim švicarskim klubovima”, a istaknuli su i njegove ljudske kvalitete.

Na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal otkrio je razloge zbog kojih odlazi.

– Donio sam tu odluku iz razloga što imam osjećaj da mi trebaju drugačiji, veći, izazovi. Samo to. Proveo sam stvarno lijepo vrijeme u Lausanneu, neki ciljevi su ispunjeni, a raduje me i što je u ove dvije godine odnos sa čelnicima kluba bio više nego korektan. Nisam imao priliku da im se javno zahvalim na svemu, pa, evo, sada to koristim – javio se Kodro iz Švicarske.

Da li je u međuvremenu Kodro već dobio primamljivu ponudu?

– Znate kako je u ovom poslu, uvijek ima nekih razgovora, ali da je nešto konkretno – nije. I sve dok je tako, ne bih ni otkrivao više detalja.

Još nekoliko sati ostalo je do finalne utakmice Kupa BiH između Sarajeva i Veleža. Duel je to bivših Kodrinih klubova.

– Kao trener imao sam priliku da radim u Sarajevu, izvaredno iskustvo, ali Velež je Velež. Zna se koliko volim taj klub i nijedan drugi se ne može poroditi s njim. Večeras navijam za Velež i volio bih da osvoje taj trofej. Uh, kakva bi ludnica bila!

Ko zna, možda na kraju sezone dobije upravo poziv iz Sarajeva. Koševo je 2015. godine napustio nedovršenog posla.

– Sarajevo? Sad odgovarati na hipotetska pitanja šta bi bilo kad bi bilo, ne ide, pogotovo jer mi je ostala još jedna utakmica sa trenutnim klubom. Ne razmišljam o tom. Ako se nešto desi, pričat ćemo.

Dotakao se i aktuelnog stanja u fudbalskoj reprezentaciji BiH. Svjestan je kako rezultati nisu najbolji, međutim ono što ističe je podrška koju od strane igrača ima Ivaylo Petev.

– A pratim, naravno, kao navijač sve utakmice. Detaljnije analize ne mogu davati, jer ne znam kakvo je stanje unutar same reprezentacije, ali činjenica je da rezultati nisu najbolji. Koliko mogu vidjeti i čitati između redova, igrači koji su tu govore o kvalitetnom radu. Može biti da je potrebno vremena selektoru i samoj ekipi koja je relativno mlada. Daj Bože da to nadođe u narednom periodu.

Dolazak u Mađarsku se za sina Kenana ispostavio kao odličan potez.

– Poklopile su se njegove i klupske ambicije. I način igre MOL Fehevara mu odgovara. Koliko znam, osjeća se odlično u Mađarskoj, a to pokazuje i ovosezonska statistika. U 30 utakmica je već zabio 16 pogodaka i upisao šest asistencija, što je odlično, s ponosom je za kraj razgovora za Reprezentacija.ba portal rekao Meho Kodro.

(Reprezentacija.ba)