Poznato je kako Mire nije imao najbolji status u Barceloni i da je bio primoran da napusti Camp Nou, a ruku spasa pružio mu je turski velikan u kojem je dočekan kao kralj. U debiju protiv Yeni Malatyaspora već je demonstrirao svoje kvalitete i zatim upisao asistenciju.

Na temu Pjanićevog transfera u Bešiktaš kao idealan sagovornik nametnuo se Sead Halilagić. Stariji navijači Željezničara i danas se sjećanju njegovog imena. Novopazarac je imao priliku da igra na Grbavici, istina kratko, a kasnije će napraviti ime upravo u Bešiktašu gdje je po završetku karijere vodio i omladinsku školu.

Halilagić je u razgovoru za Reprezentacija.ba portal priznao da ja i njega iznenadila Pjanićeva odluka da dođe u Istanbul.

– Dolazak Pjanića u Bešiktaš desio se za mene neočekivano. Ali, kad je već došao, sagledavajući njegov igrački potencijal, bilo mi je drago što će Bešiktaš, u odnosu na sve klubove u turskoj Super ligi na sredini terena imati veliku razliku u kvaliteti. Pjanić je to već u svom prvom nastupu nagovijestio, pa iako nije odigrao cijelu utakmicu, jednostavnim i brzim pasovima u svojoj “zoni odgovornosti”, čak i asistencijom za prvi gol na utakmici, zadobio je naklonost i publike i medija, kaže Halilagić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Koliko su navijači Bešiktaša sretni zbog dolaska Pjanića moglo se vidjeti i po dočeku na aerodromu.

– Da, prilikom dolaska u Istanbul, dočekala ga je velika grupa navijača. To i priliči igraču s takvim pedigreom.  To bi trebalo da za njega bude veliki motiv, posebno kada znamo da period proveden u Barceloni nije bio za njega uspješan. Očigledno je bilo da nije uspio da se brzo adaptira na način igre koji gaje u španskom klubu, a koji je drugačiji u odnosu na strateške zahtjeve  koje je u igri gajio Juventus. Od njega se u Bešiktašu mnogo očekuje, posebno na utakmicama Lige šampiona.

Kroz razgovor Halilagić je upozorio na jednu stvar.

– Postoji jedna stvar koju ne treba zanemariti. Poslije Juventusa i Barcelone, saradnje sa fudbalskim velikanima kakvi su Ronaldo i Messi, Bešiktaš je ipak silazna putanja u karijeri. U slučaju da među saigračima ne naiđe na, njemu adekvatan kvalitet u igri, može izgubiti motivaciju. To nikako ne bi smio sebi da dozvoli. U svakom slučaju želim mu sreću.

U Bešiktašu je još jedan bh. fudbaler. Ajdin Hasić je doveden kao velika nada, zalog za budućnost, međutim trenutno je ‘van stroja’ zbog povrede.

– S obzirom da Bešiktaš, u odnosu na prethodnu sezonu, ove sezone za nijansu ima jači tim, poslije teške povrede Hasiću će biti teško da izbori značajniji status u timu. Mlad je igrač, pred njim stoji period novog dokazivanja. Neće mu biti lako. I njemu želim sreću.

Halilagić je svojevremeno u Željezničar došao u januaru 1992. godine nakon služenja vojnog roka. Odigrao je svega četiri utakmice u generaciji koju su još činili: Karić, Adžem, Katana, Pavlović…

– Za Željezničar sam nastupio u četiri zvanične utakmice od februara do marta 1992. godine. Čak je jedna od tih utakmica bila i polufinalna Kupa Jugoslavije u Beogradu protiv Partizana. Izgubili smo 2:0. Ubrzo je počeo rat i ta priča je završena. Kasnije kada sam završio karijeru, od januara 2018. do juna 2019. godine u Bešiktašu sam obavljao funkciju koordinatora omladinskog pogona i pokrenuo sam bio inicijativu o saradnji sa Željezničarom. Čak sam jednom, uz dozvolu mojih nadređenih, na tu temu imao preliminaran razgovor sa tadašnjim predsjednikom Senadom Misimovićem. Drugom prilikom su sastanku prisustvovali direktor kluba Šiljak, Osim, Alihodžić i Zubanović. U Bešiktašu se potom desila smjena uprave, ja sam izgubio status, pa je realizacija projekta obustavljena.

Trenutno, kaže nam, nije u fudbalu.

– Početkom 2020. godine objavio sam svoju petu zbirku poetskih izraza “Garib” i imao sam plan promovisati je u Sarajevu. U međuvremenu došlo je do pandemije koronavirusa i sve sam odložio. Ako se u dogledno vrijeme stvari po tom pitanju poprave, možda bude povoda da dođem. Za to vrijeme iz Istanbula pomno pratim šta se u fudbalskom svijetu Evrope dešava, poručio je Sead Dost Halilagić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba

(Reprezentacija.ba)