Edis Mulalić već neko vrijeme trenerski posao obavlja u Crnoj Gori. Od ove sezone bivši igrač i trener Željezničara vodi s klupe Dečić, tim koji je tek ušao u elitni rang, međutim danas su hit.

Ratnički mentalitet i trenersko znanje popularnog “Sablje” rezultirali su time da je Dečić po prvi put u klupskoj historiji izborio plasman u Evropu, a 30. maja igrat će i finale Kupa protiv Budućnosti. Zbog svega toga ne čudi što je Mulalić etiketiran kao jedan od najboljih stručnjaka u Crnoj Gori.

Mulalića smo “uhvatili” u trenutku dok je putem malih ekrana gledao duel između Željezničara i Borca. Bila je to za Plave još jedna u nizu utakmica bez pobjede…

– Žao mi je, naravno, što Željezničar prolazi kroz ovakav period. Sa strane je nazahvalno bilo šta reći. I ja sam trener, znam kako je to, krivo se protumači. Odmah će reći: ‘Vidi ovoga, pametuje’. Izdobrit će ovo. Željezničar je veliki klub s tradicijom. Sad biste vi najradije izvukli iz mene mnogo toga, ali kada bih ja počeo govoriti što mislim, to bi bio rat, u svom stilu kaže Edis Mulalić na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Dobro, a šta biste uradili da ste danas trener Željezničara?

– Znam šta bih uradio, ali da sam trener. Pošto nisam glupo je da išta govorim i da se miješam. Znate, nije isto gledati sa strane i biti tu 24 sata, živjeti sa tim igračima, doživjeti njihovu energiju.

Foto: FK Dečić

Vama, s druge strane, ide odlično u Dečiću. U samom ste vrhu tabele.

– Bila je ovo za nas jako teška sezona. Obično kada tek uđeš iz 2. lige treba ti određeno vrijeme da se stabilizuješ, razlika je ogromna, a imamo i dosta domaćih igrača. Možda nikada više. Ni mi sami nismo vjerovali da ćemo danas biti u ovakvoj situaciji, međutim rad i trud daju rezultat. To je prost recept u životu. Po prvi put u historiji igrat ćemo u finale Kupa. Ekipi kao što je Budućnost se ne prijeti, igrači neka daju sve od sebe, uživaju tih 90 minuta, pa šta bude.

Koliko Vas navijači cijene moglo se vidjeti i po proslavi plasmana u Evropi. Završili ste i na rukama.

– Gdje god sam bio, imao sam tu konekciju sa navijačima. Tip sam koji se nikome ne dodvorava, ili me voliš ili ne voliš, ali očito su navijači prepoznali koliko je meni stalo do rezultata. Dajem milion posto za uspjeh i klub. Ljudi to cijene.

Crnogorcima nije promakao ni temperamentni način vođenja utakmice.

– Ima trenera koji mogu presjediti čitavu utakmicu, ali nismo svi isti. Moj stil je takav, takav mi je temperament, ništa to ne smišljam unaprijed. Kada imaš malo više energije normalno je da ljudima upadaš u oči i da nekome čak smetaš. Ne opterećujem se s tim. Za dobrim konjem se prašina diže, podvukao je Mulalić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)