KoÅ¡arkaÅ¡ka reprezentacija Bosne i Hercegovine u trećem kolu Europskog prvenstva ostvarila je prvu pobjedu na takmiÄenju.

Savladali smo Izrael rezultatom 86:84 nakon produžetka.

Iako smo loÅ¡e otvorili meÄ sa katastrofalnom odbranom, boljom igrom u trećoj Äetvrtini, te ravnopravnim izdanjem sa protivnikom u posljednjoj Äetvrtini Zmajevi su uspjeli izboriti produžetke.

Prva Äetvrtina je zavrÅ¡ena u korist Izraela rezultatom 29:16, a poluvrijeme je zavrÅ¡eno 45:35 u korist Izraela.

PoÄetkom treće Äetvrtine Zmajevi ponovo prave niz greÅ¡aka i pomažu Izraelcima da stignu do 15 poena razlike. Nadu za preokret bh. koÅ¡arkaÅ¡ima donio je Andrija Stipanović koji se “razbudio” sredinom treće Äetvrtine Å¡to se osjetilo i na rezultatu pa se prednost protivnika postepeno smanjivala.

U posljednju Äetvrtinu smo uÅ¡li sa rezultatom 60:60, te je meÄ do kraja bio neizvjestan ali je Izrael zbog prednosti od tri poena par sekundi prije kraja bio veoma blizu pobjedi.

Elmedin Kikanović je u posljednjoj sekundi regularnog dijela utakmice šutirao za tri poena i pogodio za egal 75:75, te se pristupilo igranju produžetka.

Produžeci su takoÄ‘er donijeli mnogo neizvjesnosti. Izrael je otvorio produžetke serijom od 7:0, ali izabranici selektora DuÅ¡ka Ivanovića se vraćaju, te preokreću rezultat u svoju korist. Pet sekundi prije isteka produžetka rezultat je glasio 84:84 i onda naÅ¡i reprezentativci prave sjajnu akciju, te Renfroe odliÄnim prodorom asistira za Kikanovića koji donosi prvu pobjedu BiH na Eurobasketu.

Najefikasniji igraÄ u redovima naÅ¡e reprezentacije je bio Nemanja Gordić sa 22 poena, dok je Elmedin Kikanović ubacio 17 poena, a Andrija Stipanović imao 16 poena i 18 skokova.

Omri Casspi je u Izraelu ubacio 29 poena.

Sutra su naÅ¡i Zmajevi slobodni, nastavljaju igrati u srijedu kad ih oÄekuje meÄ protiv reprezentacije Finske.

 

(Reprezentacija.ba)