Kao što je Bosancima i Hercegovcima Volkswagen pojam za kvalitetu automobila, Bosch za kvalitetu bijele tehnike, tako je Felix Magath (66) pojam za fudbalski uspjeh.

Talijanski mediji pišu kako postoje velike šanse da uskoro preuzme Udinese, pa smo se prisjetili i njegovog ranijeg kontakta sa bh. fudbalom, kao i pregovora da preuzme reprezentaciju BiH.

Magath je imao bogatu karijeru, ali mu je sigurno kao najljepši period trenerske karijere ostala upamćena 2009. godina kada je sa Džekom i Misimovićem vodio Wolfsburg do titule šampiona Njemačke.

Felixa Magatha na klupi BiH željeli su i čelnici Fudbalskog saveza BiH nakon odlaska Safeta Sušića. Podsredstvom menadžera Redžada Dikonje iz Sarajeva 2014. godine čelnici FS BiH susreli su se sa Magathom, no uz sve simpatije prema BiH, Magath nije želio preuzeti reprezentaciju bez jasnog sistema podrške iza nje. Razmislio je o ponudi, ljubazno se zahvalio i poželio sreću Zmajevima.

Nakon što je napustio Wolfsburg 2011. godine Magath je vodio još samo dva kluba. Bio je trener Fulhama od februara do septembra 2016. godine, a onda je odlučio prihvatiti ponudu da preuzme kineski Luneng koji je vodio od juna 2016. do decembra 2017. godine.

U karijeri je još vodio Bayern, HSV, Stuttgart, Schalke, Werder, Nurnberg, Eintracht…

(Reprezentacija.ba)