Husref Musemić (56) uz Amara Osima slovi za jednog od najboljih trenera koje je Premijer liga BiH ikada imala.

Sa Sarajevom je dva puta osvajao naslov prvaka (1998/99, 2006/07) i jednom trofej kupa (2004/05), odveo ih je najdalje u Europi, a poslije pet godina ponovo se vratio na klupu bordo diva i to po peti put.

Preuzeo je klub u vrlo teškom stanju i za nepuna četiri mjeseca uspio ga dovesti u sami vrh, ostvarivši 10 pobjeda na 13 mečeva.

Interesantno proljeće

Sarajevo je jesenji dio sezone okončalo na trećoj poziciji s šest bodova manje u odnosu na prvoplasirani Željezničar, ali i kao najefikasniji tim lige (41 gol) i najbolji gost (6-2-1).

Za portal BiH.ba Musemić je govorio o aktuelnoj sezoni, zimskom prijelaznom roku, a dotakao se i reprezentacije BiH, te izbora novog selektora.

Razgovarao: Admir Vatreš, BiH.ba

“Kako je bilo, sad i nije tako loše, s obzirom da je Sarajevo jako slabo startovalo. Imali smo mnogo bodova zaostatka, ali nekako smo se uspjeli priključiti gore i sad smo maksimalno blizu svih ostalih. Očekujemo veoma interesantno proljeće. Drago mi je da smo najefikasnija ekipa, jer ja kroz svoju trenersku karijeru uvijek želim igrati za gol više. Isto tako mi je drago da je Ahmetović prvi strijelac i ekipe i lige”, rekao je na početku trener Sarajeva.

Smatra da će drugi dio sezone biti dosta neizvjestan, naročito kad se uđe u doigravanje za prvaka.

Foto: FK Sarajevo

“Ima još puno utakmica. Bit će zahtjevno, ali i neizvjesno, pogotovo kad se bude igrala Liga za prvaka. Svaka utakmica je derbi i tu kvalitet igra ogromnu ulogu”.

Kako kaže, moguće je očekivati i odlaske i dolaske na zimu. Njegov tim već radi na pojačanjima, ali ne želi ništa otkrivati dok sve ne bude zavšeno.

“Neminovnost je da u jednom kolektivu ima odlazaka i dolazaka. Bit će ih vjerovatno i u Sarajevu. Zimski prijelazni rok je takav da ima malo slobodnih igrača. Nećemo pod svaku cijenu dovoditi igrače. Želimo nekog ko će poboljšati kvalitet naše igre. Već radimo na tom planu. Znate kako je ovdje, kada kažete da je gotovo, onda od toga ne bude ništa. Stoga, dok ne završimo nećemo izlaziti u javnost”.

Nikakav kontakt

Kao neko ko dobro poznaje dešavanja u i oko reprezentacije, Musemić se osvrnuo na protekli kvalifikacioni ciklus i rad sada već bivšeg selektora Mehmeda Baždarevića.

“Čovjek je radio vjerovatno kao i svako od nas, najbolje što zna i može. Evidentno je to da se mi nismo kvalifikovali ni na Evropsko, ni na Svjetsko prvenstvo. Što se njegovog rada tiče, svako radi onako kako misli da je najbolje. Znate kako je u sportu, možete da uradite sve kako treba, a da rezultat opet izostane”.

Foto: FK Sarajevo

Po njemu svakoga ko dođe na klupu BiH, bio on odavde il s vana, čeka izuzetno težak zadatak.

“Mišljenja sam da svakoga čeka težak zadatak, s obzirom da će biti jako puno posla. Tu je i smjena generacija. Postoji dosta pritiska nakon dva neuspješna ciklusa, postavlja se pitanje šta i kako dalje. Ko god dođe, bio on iz BiH, ili s vana, neće mu biti nimalo lako”.

Musemić je svojevremeno radio kao skaut bh. reprezentacije. Bio je i trener olimpijskog tima. Iako ima sve potrebne reference, niko iz FS BiH ga nije konaktirao u vezi preuzimanja selektorske pozicije.

“Nikakav kontakt nisam imao ni sa kim, zaista”.

Za kraj je napravio komparaciju između Amara Osima i Roberta Prosinečkog, koji se trenutno smatraju glavnim kandidatima za preuzimanje bh. reprezentacije.

“Osim je moj dobar prijatelj, s Prosinečkim sam igrao u Crvenoj zvezdi. Obojica su dobri stručnjaci. Još jednom ponavljam, ko god da dođe, bit će mu jako teško. A ko bi bio najbolje rješenje? Mislim da tu nema pravog odgovora. Sve će pokazati vrijeme”, dodao je Musemić.

(BiH.ba)