Vedad Ibišević sjajno je dočekan u St. Louisu. Profesori fakulteta sporta na Univerzitetu St. Louis posjetili su našeg napadača na prvom treningu reprezentacije i uručili mu poseban poklon, a Vedo je bio i na meti domaćih novinara koji su izuzetno dobro pripremljeni postavljali pitanja o našoj reprezentaciji, poplavama u BiH, očekivanjima u Brazilu…

Vedad Ibišević svoje je prve profesionalne korake napravio u St. Louisu.

– Sjajno je ponovo biti u St. Louisu, posebno za mene. Lijepo se ovdje vratiti uvijek. Često razmišljam kako je nevjerovatno kakve su mi se stvari u životu dogodile. Nekada sam ovdje trenirao i igrao za Univerzitet, sada sam tu sa svojom reprezentacijom.  – kaže Vedad Ibišević.

Zmajevi su se deset dana pripremali u Sarajevu, nakon čega su otputovali u SAD gdje će igrati pripremne mečeve protiv Obale Slonovače i Meksika.

–  Iza sebe imamo deset dana dobrih priprema iz Sarajeva. Naša zemlja je pogođena poplavama u tom periodu i mi smo kao igrači, ali u prvom redu kao ljudi bili dužni pomoći našem narodu koliko god smo mogli. Imam iskustvo poplava i znam kolike je to probleme i nesreću donijelo ljudima u BiH. – govori popularni Vedo.

– Iza nas je i težak put do Sjedinjenih Američkih Država od kojeg se moramo prvo oporaviti, a onda nastavljamo sa ozbiljnim radom. Godi nam izuzetno podrška naših navijača u Americi, koji su tu i podržavaju nas baš kao u svim europskim zemljama i naravno u našoj BiH. – govori Ibišević.

U novembru prošle godine BiH je upravo u St. Louisu poražena od Argentine protiv koje za 20 dana igramo na Svjetskom prvenstvu.

– Protiv Argentine nas očekuje najteži meč u grupi. Sada samo razmišljamo o sebi i podizanju svoje forme. Siguran sam da će selektor Sušić naći najbolji tim i formulu da im se suprostavimo. – uvjeren je napadač Stuttgarta.

– U novembru smo jako loše odigrali protiv Argentine i siguran sam da ćemo u Brazilu odigrati bolje nego tad, ali opet to ne mijenja činjenicu da je Argentina jedna od najboljih ekipa na svijetu. Sigurno je da će biti jako teško, ali opet mislim da će biti puno drugačije nego što je to bilo prošle godine. – poručuje Vedad Ibišević.

Zmajevi su ofanzivna i atraktivna ekipa, no Ibišević smatra da bi se morali naučiti brže transformisati.

– Imamo previše ofanzivnih igrača koji vole da napadaju i zabijaju golove i ne mislim da možemo promijeniti brzo način igre, koliko bi možda i trebali za utakmicu kakva je protiv Argentine. Vidjećemo šta će selektor odlučiti. – konstatuje popularni „kralj šesnaesterca“.

– Obala Slonovače je jedan od najboljih afričkih timova. Poslužiće nam kao dobra provjera i priprema za Nigeriju, utakmicu koja će nam možda biti i najvažnija u borbi za plasman u drugu fazu Svjetskog prvenstva. – najavljuje Vedad Ibišević sljedeću utakmicu naše repreznetacije protiv Obale Slonovače.

(Repreznetacija.ba)