Sergej Barbarez (52) miljenik je navijača Bosne i Hercegovine.

Ne samo zbog njegovih 17 golova – često odlučujućih – u vrijeme kada se svaki gol i svaki bod slavio i cijenio kod navijača.

Ne samo ni zbog toga što je znao progutati ponos, pa kao napadač Bundeslige, igrati libera ili stopera kod Blaža Sliškovića.

Ni samo zbog toga što se držao one “Acta non verba” i svoj patriotizam pokazivao kroz poštovanje dresa reprezentacije i samih navijača, kako na, tako i van terena.

Ne samo ni zbog toga što je u Njemačkoj slavio ime Bosne i Hercegovine gdje je u jednom trenutku postao i stranac sa najviše nastupa u Bundesligi.

Navijači mu posebno pamte 2005. godinu i reakciju na utakmici SCG – BiH. U odlučujućoj utakmici za odlazak na SP 2006, organizatori utakmice napravili su klopku opasnu po život za naše navijače koji su na Marakani bili smješteni između hiljada domaćih ekstremista naoružanih opasnom pirotehnikom, kamenjem, oštrim predmetima…

Tokom cijele utakmice naši navijači trpili su teške povrede bez mogućnosti da se sklone ili odbrane, pa su ostali sa teškim posjekotinama, udarcima, čak i amputacijama prstiju.

Barbarezu je početkom drugog poluvremena “prekipilo”, pa je zaustavio utakmicu i tražio prekid iste – stavljajući tako sigurnost navijača ispred interesa samih igrača.

“Trebao sam izvesti ekipu sa terena” priznao je gotovo 20 godina poslije.

(Reprezentacija.ba)