BiH je u Zenici izgubila od Ukrajine sa 1:2 u polufinalu baraža za EURO 2024 i ostala bez plasmana na prvenstvo.

Selektor našeg tima Savo Milošević (50) je nakon utakmice govorio na zvaničnoj press konferenciji.

“Ne znam za vas ili navijače, ja lično nemam nijednu jedinu zamjerku prema igračima. Ne bih imao dušu kada bih prigovorio ijednom igraču bilo šta. Mislim da smo 80 ili 85 minuta potpuno neutralisali jednu ozbiljnu ekipu. Praktično su bili bez šuta.

Nakon toga je došlo do konfuzije. Dijelom do zamjena, a dijelom do pada koncentracije. Primili smo dva gola iz kontri i to u periodu kada mi vodimo i kontrolišemo meč. Igrali smo protiv ozbiljne ekipe i žao mi je što smo izgubili. Momcima ništa ne mogu zamjeriti, sve drugo može biti samo moja krivica i odgovornost.

Izmjene?

“Dvije izmjene su bile iznuđene. Ni ja ni stručni štab to nismo mogli predvidjeti. Mi smo već spremili dvije izmjene, a onda se desila povreda Ahmedhodžića. Prije toga Dedić je već od 20 minute bio u problemu. To smo nekako kompenzovali. On je na karakter izdržao do 60. minute. Moram da priznam da sam ja jednu drugu ideju imao jer smo znali da se može desiti da Dedić napusti teren i izađe. Plan smo imali i imao sam drugu ideju i nažalost nisam se opredijelio za nju. Odabrao sam ideju sa Ćivićem i moguće da je to odlučilo meč.

Rekao sam vam na početku i sada govorim da je sva krivica i odgovornost na meni i stručnom štabu. Ja nemam šta da zamjerim igračima. Dvije prisilne izmjene su suštinski ugrozile tri pozicije. Vjerovatno bi mnogi zamjerili što je Gazibegović igrao na lijevom beku i kontra nozi, ali je momak odradio posao fenomenalno do trenutka kada smo morali da rotiramo. Kada je izašao Dedić, onda se dosta toga promijenilo. Izmjene su moja odgovornost i od toga neću bježati. Krivica i odgovornost je moja. Momci su taktički svi odradili perfektno.

Selektor je odgovorio i na pitanje zašto BiH često ima utakmice u kojima vodi, a onda ostane bez pobjede i plasmana na neko veliko takmičenje.

“Ne mogu da govorim o prethodnim godinama i situacijama. Glave su još vruće za ovo večeras, ali suštinski smo na terenu bili ako ne bolja onda iskusnija ekipa od protivnika. Mislim da smo mogli malo pametnije odigrati zadnjih 10 minuta. Plan igre su momci ispoštovali do te 85. minute. Nakon toga većina iskusnih ekipa bi mnogo više zadržavala igru i koristila neke da kažem vanfudbalske stvari da sačuva rezultat.

To je i razlog zašto smo primili dva gola. Ozbiljne ekipe bi zaustavile igru i bilo bi mnogo prekida. Ipak, mi nismo to uradili. Nastavili smo da igramo onako kako smo igrali od prve minute. Imali smo šansu za 2:0 prije njihovog gola, ali nažalost nismo uspjeli.”

O pogrešci Ćivića?

“Može se reći da je to greška njegova, ali je moja što sam ga stavio da igra. To je moja odgovornost. To jeste individualno greška, odnosno pogrešno donošenje odluke od strane igrača, ali mi korekciju kao tim nismo imali. Dozvolili smo im kontru u momentu kad mi imamo dobar rezultat. Tada je previše igrača bilo gore. Sada da svalimo krivicu na jednog momka, možemo reći, ali maloprije sam objasnio šta bi iskusnija ekipa radila. Generalno, imali smo previše igrača na protivničkoj polovini kad nije bilo potrebe za tim, ali to je fudbal i jako je teško.

Informacije koje smo uspjevali dati je bilo samo u trenucima kada je prvi igrač bio do mene. Sve drugo se ne čuje. Nemoguće je napraviti komunikaciju u ovakvoj atmosferi, ne možete igračima dati dodatnu informaciju kada je pun stadion i onda koristimo prekide da dodamo neku informaciju. Sve drugo su odluke igrača na terenu i oni moraju da ih donose brzo. Ne pada mi na pamet da okrivim jednog igrača ili bilo koga. Sve odluke oko tima i taktike su naše, moje i stručnog štaba. Individualne greške, ako ih je i bilo, su sastavni dio fudbala. Da ih nema, fudbal bi bio najdosadnija igra na svijetu. Ako se igrač nije snašao na mjestu gdje sam ga ja stavio, to je moja greška, a ne njegova.” 

Zašto je Tahirović bio na tribinama?

Što se tiče Tahirovića, odluka je bila moja. Na spisku je bilo viška igrača, neki su morali da otpadnu. Na osnovu prethodnih utakmica i okupljanja sam poslao Tahirovića na tribine. Bez da ja imam nešto protiv nekog igrača. Svi igrači su mi isti. Ovi momci u veznom redu što su danas igrali i što su bili na klupi su u prednosti na njega. Bez zalaženja u detalje. Ja sam razgovarao lično sa njim, on mora dosta stvari da popravi i da promijeni ako želi da njegova karijera ide u pravom smjeru.”

Povrede Dedića i Ahmedhodžića?

“Ja sam krenuo da spremam zamjene, prvo Dedića, čekali smo posljednji momenat dokle može da izdrži, pa onda i Ahmedhodžića. To je poremetilo sve. Zatvaranje utakmice iz mog ugla i onoga što sam komentarisao sa mojim stručnim štabom, vezni red i cijela ekipa je toliko dobro funkcionisala i razmišljali smo da mijenjamo u posljednjih deset minuta jer nisam želio da poremetim ono što je izgledalo perfektno do tog minuta. Zato nisam mijenjao prije. Ja llično nisam htio da mijenjam. Htio sam da čekam posljednji momenat, imamo tri pauze i da to iskoristimo za posljednjih šest, sedam minuta”

O ostanku na klupi BiH?

“Da li ću ostati ne zavisi od mene već postoji milion stvari šta se može izdešavati. S obzirom na rezultat, vi ste svjesni da je to jako teška i komplikovana priča. Ja da li bih ostao? Plan je bio da pobijedimo i da igramo opet za pet dana, ali nažalost to se nije desilo i sada se sve mijenja.”

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16