U prostorijama NS/FS BiH održana je konferencija za medije reprezentacije BiH pred sutrašnju utakmicu sa Ukrajinom. Prisutnim su se obratili selektor Savo Milošević i kapiten Edin Džeko.

Savo Milošević je odmah dobio pitanje u tome kako će iskoristiti Demirovića koji je u sjajnoj formi.

“Ne mogu to otkriti jer bih otkrio taktiku, ali sigurno da ćemo najbolje iskoristiti dva naša napadača.”

Potom je selektor govorio o tome da vjeruje da možemo savladati Ukrajinu.

“Više puta sam ponovio. Da ne vjerujem da možemo ostvariti rezultat ne bih bio ovdje. Tako razmišljaju i momci. Pogotovo Edin koji je tu dugo, ne bi bio tu da ne vjeruje da možemo. Svjesni smo da je to težak zadatak, svjesni smo šta moramo da uradimo. Rekao sam znam da možemo, ekipa ima dovoljno kvaliteta. Na nama je da to pokažemo na terenu, ne zanima me protivnik poslije ove utakmice, samo je sutra fokus.”

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Selektor naravno nije želio govoriti o tome ko će igrati, a dotakao se Denisa Huseinbašića.

“Što se tiče tima zaista ne mogu otkrivati, ali mogu reći što se tiče Huseinbašića da sam uvjeren na osnovu treninga da će predstavljati u budućnosti dodatni kvalitet za ovu ekipu.”

Milošević je dobio pitanje o posjedu lopte.

“Previše se ljudi opterećuju tim. Ja nisam arogantan, ali sam u sticajem okolnosti analizirao EP u Francuskoj 2016. Tada je 60% ekipa koje su imala posjed izgubila utakmicu. Posjed vam ne igra nikakvu ulogu. Posjed je često više puta prevara i ekipe su postali robovi posjeda. Mi moramo odigrati meč gdje ćemo prepoznati kada šta možemo i gdje možemo. Ovo mora biti takmičarski meč, drugačije se ne može igrati. Bio bih glup da gledam drugačije. Mora se gledati takmičarski i rezultatski, najbitnija je pobjeda. Mi nećemo robovati posjedom. Imamo igrače koji znaju igrati, ali nećemo robovati. Moja ideja je da što prije dođemo do kaznenog prostora, što prije do gola i što prije da šutiram. Nisam neki pobornik dugotrajnog posjeda.”

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Selektor je otkrio da vježbaju penale i govorio o golmanima.

“Suštinski imamo sve podatke o Ukrajini, ja sam igrao sa Rebrovim. Vježbali smo penale, znamo kakva su iskustva, ali negativni rezultati u baražu. Svima dođe kraj, pa tako nadam se da će i ovoj. Sve su tradicije tu da se ruše, ali smo o tome računali od prvog dana. Može da se desi i da bude neriješen rezultat, tada bi jako bitno bilo da znamo kako je kada stanemo i šutiramo. Drugačije je na utakmici, ali probali smo i večeras ćemo još jednom.”

“Prezodovoljan sam sa Vasiljem, Šehićem, ali i Pirićem. Nisam stručnjak za golmanske treninge, ali ni golmane. Meni je jedino bilo bitno kako se osjećam kada ih vidim na golu. Što se tiče trojice momaka imam povjerenje u njih. To je segmenat za koji ne razmišljam.”

Selektor je dobio pitanje i da li će morati smirivati ekipu ili dodatno “pumpati”?

“Mislim da ću momke morati smirivati. Ja mogu da radim onako kako ja znam. Ne mogu kopirati nikoga. Lično sam poznavao pokojnog Ćiru, znao sam kakav je bio. Svako od nas je radio na svoj način. Ne mogu ja glumiti prvo zbog sebe, a potom ni zbog igrača. Ja mogu biti ja. Igrači ovo čekaju s nestrpljenjem. Sutra je već meč, a da pričamo o motivu je suvišno. Ne znam šta bih mogao reći dodatno, a da bude motiv. Bitno je da sačuvamo hladnu glavu i kada počne meč. Sutra što se tiče motiva nećemo imati problem.”

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16