Ukrajina je od februara 2022. godine pod agresijom i invazijom Rusije i već tri godine nije igrala utakmicu na svom terenu. Nijedan naš dosadašnji protivnik se nije nalazio u istoj situaciji.

Posljedni domaći susret u Ukrajini odigrali su 12. oktobra 2021. godine u Lvivu upravo protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine (1:1).

Dakle, prije gotovo 900 dana.

Ukrajina je od početka rata igrala 17 utakmica, od toga su sedam puta bili domaćini.

Igrali su u Slovačkoj u Trnavi, u Češkoj u Pragu, u Poljskoj u Wroclawu, Lodzu i Krakowu i u Njemačkoj u Leverkuseno.

Ukrajinski klubovi igraju u Ukrajini, a europske utakmice na neutralnom terenu

Odmah po početku ratnih dešavanja Fudbalski savez Ukrajine prekinuo je domaće prvenstvo koje je nastavljeno u augustu 2022. godine.

Domaće prvenstvo se igra u Ukrajini, u gradovima koji su sigurno.

Na spisku za BiH se nalazi nekoliko igrača iz Shakhtara i Dynamo Kieva. Dynamo Kiev je igrao domaće utakmice u Kievu, dok je Shakhtar morao iseliti iz Donetska i svoje domaće mečeve igraju u Lvivu.

Kada su u pitanju europski dueli, oni su igraju na neutralnom terenu van Ukrajine. Tako su Shakhtar i Dynamo Kiev između ostalog igrali u Hamburgu i Krakowu.

Dakle, prvenstvo u Ukrajini se igra od augusta 2022. godine, ali ne na cijelom teritoriju Ukrajine nego u gradovima koji su udaljeni i barem malo sigurniji od ratnih dejstava koje Rusija vrši u Ukrajini.

Protiv BiH u Zenici

Bosna i Hercegovina će ugostiti Ukrajinu 21. marta u Zenici u polufinalu baraža za EURO 2024.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16