Selektor reprezentacije BiH, Savo Milošević (50), saopštio je spisak igrača na koje računa za meč sa Ukrajinom, a potom se obratio medijima.

Možemo do Eura

“Prema viđenom do sada, ovo je najbolje što imamo. Da li možemo do Eura? Siguran sam da možemo. Ukrajina jeste kvalitetna individualno, ali to nije od presudnog značaja. Imati dobar kompaktan tim nama je najbitnije, onaj koji zna šta želi od prvog do zadnjeg minuta.”

Uvijek sam imao optimizam

“Ja sam ga uvijek imao. Rezultati jesu bili takvi, ali nisu bili bitni. Izbjegavao sam tražiti opravdanja, ali ovo je realnost da smo igrali bez sedam, osam igrača. Igrali smo i bez devet, deset onih koji su trebali igrati i to nije realno stanje. Te utakmice jesu bili negativan parametar rezultatski, ali donijele su nam dva, tri igrača na koja možemo računati.

Motivacija i želja igrača za ove utakmice je velika. Mi smo se samo tim mogli i baviti i razgovarati sa igračima. Gledali smo mnogo utakmica, ali većina naših momaka igraju u klubovima što je bitno, a većina igra dobro. Svi jedva čekaju da dođu. Ovo je situacija u kojoj nećemo imati problem motiva. Ja ću imati zadatak da stišavam atmosferu, momci jedva čekaju da dođu i osjećaju da duguju medijima, javnosti i navijačima zbog kvalifiikacija. Dolaze sa velikom željom i motivom i to su parametri na kojima baziram optizmitam. On je realan i normalan, ali jedna utakmica kući protiv bilo koga kada date maksimum sve je moguće. Na osnovu toga baziram optimizam.”

O formaciji nije želio govoriti

“Ne mogu u ovom momentu otkrivati taktičke zamisli za utakmice.”

Na Huseinbašića računamo u budućnosti

“Što se njega tiče, radilo se mjesecima na njemu i bilo je logično da bude na spisku. Dosta ima zahtjeva, dosta preporuka, dosta savjeta sa strane koga bi trebali da završimo. Te procedure nisu jednostavne i ako se već odlučujemo tražimo momke koji mogu doprinijeti. Huseinbašić je jedan od momaka i drago mi je što je tu, a na njega računamo u budućnosti.”

Hamulić iako ne igra ima kvalitet

“Taj momak je imao fenomenalan odnos na zadnjem meču, bio jedan od naših najboljih igrača. Ima tu momaka kojima se moramo baviti, moramo im pomoći. Ne smijemo ih precrtati. Hamulić ima kvalitet, možda ne onaj koji će donijeti prevagu, ali može pomoći svakoj ekipi. On je fenomenalan momak i zašto bih ga precrtao.”

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Na spisku se nalazi 27 igrača

Golmani: Ibrahim Šehić (Al Khaleej), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

Odbrana: Amar Dedić (RB Salzburg), Jusuf Gazibegović (Sturm), Eldar Čivić (Ferencvaros), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Adrian Leon Barišić (Basel), Dennis Hadžikadunić (HSV), Renato Gojković (Orenburg), Nihad Mujakić (Ankaragucu)

Vezni red: Rade Krunić (Fenerbahce), Gojko Cimirot (Al Fayha), Ivan Bašić (Orenburg), Benjamin Tahirović (Ajax), Miralem Pjanić (Al Sharjah), Denis Huseinbašić (Koln), Haris Hajradinović (Kasimpasa) , Amar Rahmanović (Samara)

Napad: Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha), Nemanja Bilbija (Zrinjski), Said Hamulić (Lokomotiv Moskva), Smail Prevljak (Hertha), Dal Varešanović (Rizespor)

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Utakmica BiH – Ukrajina igra se 21. marta u Zenici.

U slučaju pobjede, Zmajevi će u finalu igrati protiv boljeg iz duela Island – Izrael. Finale je na rasporedu 26. marta na Grbavici.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16