Legendarni košarkaški trener Bogdan Tanjević (77) u razgovoru za Dnevni Avaz komentarisao je posljednji duel reprezentacije BiH protiv Francuske.

– Dužina ekipe je najčešće presudna u utakmicama koje se igraju na tako visokom intenzitetu i s tako velikom posvećenošću igri u odbrani, što ima velika energetska koštanja. Opet, energija ti je neophodna da, nakon što potrošiš 110 posto svoje mogućnosti u odbrani, možeš da pogodiš šut na drugoj strani. 

Tu je prednost ekipa koje imaju 12 igrača u upotrebi. Francuzi su jači realno. Dovoljno je onaj Jabusele, kad ga vidiš da se nasekiraš. Onako borben, snažan, a ima odličan šut – istakao je Tanjević na početku razgovora. Naglasio je kako je Francuska na početku ovih kvalifikacija istakla ambiciju da izbori plasman na Eurobasket i da spriječi grešku. A greška bi bila da je ne bude na prvenstvu Evrope s obzirom na kvalitet igrača. Ipak, BiH je dobro odigrala protiv moćnog rivala.

– BiH se nije nimalo obrukala i veliki dio utakmice je bila „za vratom“ Francuzima, prijeteći da čak i dobije utakmicu. Ova, ali i ona utakmica na Kipru, koja uvijek predstavlja mali rizik, potvrda su da je ekipa dovoljno jaka.

Sigurno, neko bi rekao da fali igrač od 1.80 m, koji dribla, dribla, pa ne vidi ništa. Međutim, meni se dopada ovaj sastav ekipe s visokim igračima na svim pozicijama i s mogućnošću da se i u nekakvim odbrambenim zahtjevima koristi „switching“ protiv kombinacija protivnika – istakao je Tanjević za Dnevni Avaz.

Cijeli razgovor pročitajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)