Legendarni košarkaški trener Bogdan Tanjević (77) u razgovoru za Dnevni Avaz komentarisao je posljednji duel reprezentacije BiH protiv Francuske.

– Dužina ekipe je najÄešće presudna u utakmicama koje se igraju na tako visokom intenzitetu i s tako velikom posvećenošću igri u odbrani, Å¡to ima velika energetska koÅ¡tanja. Opet, energija ti je neophodna da, nakon Å¡to potroÅ¡iÅ¡ 110 posto svoje mogućnosti u odbrani, možeÅ¡ da pogodiÅ¡ Å¡ut na drugoj strani. 

Tu je prednost ekipa koje imaju 12 igraÄa u upotrebi. Francuzi su jaÄi realno. Dovoljno je onaj Jabusele, kad ga vidiÅ¡ da se nasekiraÅ¡. Onako borben, snažan, a ima odliÄan Å¡ut – istakao je Tanjević na poÄetku razgovora. Naglasio je kako je Francuska na poÄetku ovih kvalifikacija istakla ambiciju da izbori plasman na Eurobasket i da sprijeÄi greÅ¡ku. A greÅ¡ka bi bila da je ne bude na prvenstvu Evrope s obzirom na kvalitet igraÄa. Ipak, BiH je dobro odigrala protiv moćnog rivala.

– BiH se nije nimalo obrukala i veliki dio utakmice je bila „za vratom“ Francuzima, prijeteći da Äak i dobije utakmicu. Ova, ali i ona utakmica na Kipru, koja uvijek predstavlja mali rizik, potvrda su da je ekipa dovoljno jaka.

Sigurno, neko bi rekao da fali igraÄ od 1.80 m, koji dribla, dribla, pa ne vidi niÅ¡ta. MeÄ‘utim, meni se dopada ovaj sastav ekipe s visokim igraÄima na svim pozicijama i s mogućnošću da se i u nekakvim odbrambenim zahtjevima koristi „switching“ protiv kombinacija protivnika – istakao je Tanjević za Dnevni Avaz.

Cijeli razgovor proÄitajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)