BiH je u 12 mjeseci promijenila četiri selektora, a jedno im je zajedničko. Svi oni su bez prijateljskih utakmica bačeni u vatru kvalifikacija.

Objektivno bolju situaciju imao je jedini Faruk Hadžibegić koji je preuzeo stabilnu reprezentaciju nakon Ivajla Peteva, dok su sam Petev, Meho Kodro i Savo Milošević na kormilo Zmajeva zasjeli u vrijeme kriza.

Debi period Ivajla Peteva mogao bi se donekle porediti sa onim Save Miloševića kroz to što su u već drugom duelu igrali protiv najjačih selekcija grupe. Petev je u drugom kolu kući dočekao Francusku, a Milošević Portugal.

Ako bi usporedili ova dva duela, nema druge nego da se zabrinemo, jer je reprezentacija BiH taktički protiv Francuske izgledala gotovo pa ravnopravno, dok smo protiv Portugala bili razbijeni već u prvim minutama utakmice kao neka amaterska ekipa. Izdanje protiv Francuske bilo je takvo najviše zahvaljujući znanju selektora, kojeg su zbog taktičke pripreme utakmice odreda hvalili svi igrači nakon utakmice. Čak iako Petev i nije bio na utakmici zbog zaraze COVID virusom.

Takva razlika i ne treba da čudi jer je Savo Milošević trenerski prilično neiskusan, pa nam preostaje jedino da se nadamo u njegovo igračko i ljudsko iskustvo koje bi svim skepticima moglo zatvoriti usta. Samo da ne bude prekasno.

“Moramo igrati na rezultat” ponavljao je selektor koji je potom primio četiri gola od Luksemburga.

U korist optimizma ide informacija da je Milošević ipak uspio da “otključa” naše igrače, te da ima poštovanje svlačionice. Za nadati se samo kako će to iskoristiti da iz reprezentacije izvuče optimalan nivo. Bez puno eksperimenata i taktičkog junačenja bez pokrića.

“Igraćemo dosadan fudbal u baražu” najavio je Milošević kako ćemo biti tvrd orah za protivnika, što i treba biti prvi korak ka izlasku iz rezultatske krize reperzentacije BiH, iz koje se nećemo tako lako izvući, čak i ako napravimo uspjeh protiv Ukrajine.

Prve četiri utakmice u mandatu Ivajlo Petev:

Finska – BiH 2:2
BiH – Francuska 0:1
BiH – Crna Gora 0:0 (prijateljska)
Danska – BiH 2:0 (prijateljska)

Prve četiri utakmice u mandatu Faruk Hadžibegić:

BiH – Island 3:0
Slovačka – BiH 2:0
Portugal – BiH 3:0
BiH – Luksemburg 0:2

Prve četiri utakmice u mandatu Meho Kodro:

BiH – Lihtenštajn 2:1
Island – BiH 1:0
Smijenjen poslije druge utakmice

Prve četiri utakmice u mandatu Savo Milošević:

Lihtenštajn – BiH 0:2
BiH – Portugal 0:5
Luksmeburg – BiH 4:1
BiH – Slovačka 1:2

(Reprezentacija.ba)