Nakon utakmice održana je press konferencija reprezentacije Francuske, a Vincent Poirier je govorio kako su zaustavili Džanana Musu.

Francuska je slavila sa 74:64, a Francuzi su pohvalili atmosferu u tuzlanskom Mejdanu.

“Teška utakmica, vrhunska atmosfera, gurali su nas do kraja, mislim da smo odigrali veoma dobar meč i tražili uvijek slobodnog igrača na šutu. 

Odigrali smo vrhunsku odbrambenu utakmicu svih 40 minuta što je bio ključ pobjede. BiH se vratila na kraju, ali smo iskontrolisali utakmicu i došli do pobjede”, izjavio je francuski centar, a potom dodao kako su zaustavili Musu:

“Plan je bio da ga usmjerimo na desnu stranu i da budemo agresivni na njemu tako da mora dodavati loptu i ne može dati 30 poena. Imao je šest izgubljenih lopti tako da je plan uspio.”

Nakon Poiriera, obratio se i selektor Francuske Vincent Collett.

“Mnogi su govorili o atmosferi, a ja nisam zaboravio utakmicu prije godinu i po u Sarajevu prije Eura. Očekivao sam istu stvar iako smo mi drugačiji tim. Znao sam slabosti i prednosti BiH, sada smo igrali vrhunsku odbranu svih 40 minuta, ali smo se borili sa otvorenim šutevima.

Ipak, zaustavili smo Musu koji je ipak imao nekoliko vrhunskih poteza jer je vrhunski igrač, no moji igrači su dali sve od sebe da ga zaustave”, kazao je Collet.

Selektor Bećiragić naveo razloge poraza i najavio novog stranca: 85% to će biti jedinica

“Koliko god igrali dobro odbranu, tih deset skokova im je dalo šansu da imaju poene iz drugog napada. Po igri kojoj smo pokazali u prvom poluvremenu, mi smo izuzetno slabiji fizički od njih. Potrošili su nas, umjesto da bude deset razlike za nas, bilo je dva za njih.

Kada god smo uspjeli da organizujemo nismo našli poziciju za koš. Mislio sam da ćemo bolje da šutiramo za tri poena uz ovu atmosferu. Nisam pretpostavio da ćemo ovako loše šutirati. Stalno smo tražili tricu, koja nam je falila, ovo ostalo smo računali”, kazao je selektor i dodao:

“Mi smo računali na Robersona, koji će nam promijeniti ritam i pogoditi tri trojke. On je bio apsolutno spreman. Međutim, kada je počeo igrati, zvao me i rekao da mu je koljeno nateklo. Zaboravili smo i da nam je falio kapiten. Što se tiče budućnosti, morat ćemo raditi neke promjene. Ako to bude stranac, da to bude malo mlađi i neko ko je fit našoj ekipi.

Naravno da nije lako. Najvažnije je pogoditi karakter igrača, a ne da neko dođe, iskoristi naš pasoš, bude dva prozora i ‘doviđenja-prijatno’. Prije svega, da nađemo igrača koji nam odgovara. Zaista je to veliki problem, nije jednostavno. Stoposto ćemo tražiti igrača, 85% to će biti jedinica, dobar ‘scorer”. Trenutno mislim da je u današnjoj košarci lakše zakrpiti ispod koša, nego da ne možeš da organizuješ igru”, naveo je Bećiragić.

BiH naredni meč igra protiv Hrvatske

Naša reprezentacija Kvalifikacije nastavlja u novembru kada igra dvomeč sa Hrvatskom. Prvi susret igra se 21. novembra u Hrvatskoj, a tri dana poslije je duel u BiH.

(Reprezentacija.ba)