Golman rukometne selekcije BiH Benjamin Burić (33) je u razgovoru za Mondo istakao da su treneri sa ovih prostora još uvijek u osamdesetim i devedesetim godinama.

“U svakom slučaju ima puno obrazovanih trenera. Ja sad samo govorim o razlikama koje sam ja uočio. To je moje mišljenje, sad će se mnogi naljutiti, to uvijek tako bude, ali mislim da puno više obrazovanih trenera i puno više ljudi investira u sebe gore na sjeveru nego kod nas.

Mi volimo da ostanemo u onom periodu kada smo osvajali medalje, osamdesete i devedesete. Teško se pomjeramo sa tih distanci i mnogo teško prihvatamo nove stvari”, rekao je Benjamin.

Selektor naše rukometne selekcije Irfan Smajlagić se očigledno pronašao u ovom komentaru i na današnjoj press konferenciji je prokomentarisao izjavu Burića, prenosi Mondo.

“Te fraze su već ustaljene – zastarjeli rukomet, moderni rukomet… On je igrao osamdesetih, devedesetih, pa zna? Kao i u životu što sve napreduje, razvija se, i rukomet i život i standard… Svi klubovi su evoluirali, na način da su povećali finansijsku konstrukciju. 

Cifre su astronomske, klubovi žive na jednom višegodišnjem proračunu, ne od danas do sutra. Samim tim podižete nivo svim komponentama, a logično je i da su život i sport brzi. Tako je i u sportu, traže se metode koje će igrače učiniti bržim, spretnijim, okretnijim”, poručio je Smajlagić i dodao:

“Radi se o velikim ulaganjima. Da bi mogli da tražimo od igrača da budu brži, spretniji – mora da se ulaže u njih. Moraju da postoje stabilne životne osnove, za ishranu, treniranje, sve što je potrebno jednom sportisti.

Klub, da bi to obezbijedio, mora finansijski da bude stabilan. Da tražim od igrača maksimalan trud, da živi sportski, moramo da mu omogućimo uslove, od dvorana, opreme.”

Smajlagić, koji je ujedno i trener banjalučkog Borca, kaže da je srž problema u finansiranju sporta.

“Nije srž problema u tome što je gospodin Burić rekao, već finansiranje sporta. To je pitanje za predsjednika i direktora kluba kako se oni bore da nađu novac. Dajte mi budžet nekog kluba, a da je jednak budžetu nekog kluba u Bundesligi ili, recimo, prosječnog kluba u Francuskoj.

Dajte mi jedan klub u BiH koji ima budžet pretposljednje ekipe u Francuskoj ili posljednje ekipe u Bundesligi. Pa ćemo sutra kad igramo protiv njih reći ‘moramo pobijediti’. Nerealno!”

(Reprezetacija.ba)