Benjamin Burić (33), golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, gostujući s Flensburgom kod tima Vojvodine u Novom Sadu u sklopu Europa kupa odvojo je vrijeme za srbijanske medije.

Njemački predstavnik je slavio rezultatom 36:25, a bh. golman je briljirao na golu sa čak 15 odbrana.

Novinara portala Mondo, s obzirom na to da su rijetke situacije kada na ovdašnjim prostorima imamo priliku vidjeti rukometni krem Evrope i svijeta, zanimalo je šta to razlikuje Nijemce, Šveđane, Dance…, od nas.

“U svakom slučaju ima puno obrazovanih trenera. Ja sad samo govorim o razlikama koje sam ja uočio. To je moje mišljenje, sad će se mnogi naljutiti, to uvijek tako bude, ali mislim da puno više obrazovanih trenera i puno više ljudi investira u sebe gore na sjeveru nego kod nas.

Mi volimo da ostanemo u onom periodu kada smo osvajali medalje, osamdesete i devedesete. Teško se pomjeramo sa tih distanci i mnogo teško prihvatamo nove stvari.

Mislim da treba da prihvatamo nove stvari, rukomet se mnogo promijenio, mnogo ide naprijed“, ističe Burić, ali ipak dodaje da razlika nije toliko velika.

“Nije velika razlika samo te sitnice treba da popravimo i da što više ulažemo. Počevši od igrača jer oni manje ulažu nego ovi sa kojima ja ovdje igram. Manje ulažu u svoje tijelo, a tijelo je naše oružje. Ako ne ulažeš u oružje onda ćeš biti lošiji”, rekao je Burić za Mondo.

Benjamin Burić ima 75 nastupa za reprezentaciju BiH.

(Reprezentacija.ba)